Acteur Dwayne Johnson zou hard wegrennen als er een aardbeving zou losbarsten. "Ik zou zo snel mogelijk vluchten: mijn mobiel pakken en gaan. En natuurlijk zou ik, als ik thuis zou zijn, mijn familieleden meenemen."

Dat zegt Johnson in gesprek met NU.nl.

Hij vertolkt de hoofdrol in de actiefilm San Andreas, waarin een gezin een grootschalige aardbeving probeert te overleven.

"Ik heb veel respect voor de piloten van reddingshelikopters," aldus Johnson.

"Terwijl iedereen juist probeert te vluchten, gaan zij op de aardbeving af om mensen te redden. Dat is hier in Amerika zo, maar ook in Azië en Nederland. Al die piloten zijn echte helden."

Alarmerend

Actrice Carla Gugino, die in de film de rol van Johnson’s vrouw vertolkt, heeft zelf al eens een aardbeving meegemaakt.

"Als je het zelf niet ooit hebt meegemaakt, is het heel moeilijk te omschrijven. Eigenlijk ga je ervan uit dat alles om je heen hetzelfde blijft, maar dat gebeurt dus juist niet. Alles beweegt opeens. Het was een hele alarmerende situatie."

"Op dat moment was ik ook totaal niet voorbereid. Ik had geen kennis over wat ik zou moeten doen, ik rende maar gewoon mijn huis uit."

Dapper

Actrice Alexandra Daddario, die de dochter van Gugino en Johnson speelt, heeft al een hoop kennis opgedaan door mee te werken aan de film: "Ik weet nu hoe ik mezelf kan voorbereiden en wat ik zou kunnen doen, mocht er echt een aardbeving losbarsten."

"Ik hoop dat ik in zo’n geval sterk en dapper zal zijn en niet in een hoekje ga zitten huilen."

Stunts

San Andreas bestaat uit zoveel stunts dat de crew eigenlijk maar drie opnamedagen op vaste grond heeft gestaan.

"De meest heftige stunt was toch wel toen Dwayne uit een helikopter moest springen om een meisje uit een auto te redden: de helikopter hing enorm hoog in de lucht en de auto van het meisje hing aan een rotsklif. Daar kwam ook nog bij dat we alles in één shot moesten filmen."

Johnson herinnert zich ook de stunt in een watertank nog goed: "We werkten met het op een na grootste waterreservoir van de wereld. Dat ding was enorm. Er kwam zoveel water aan te pas dat het een heftige en angstaanjagende scène was. Het was zeker niet gemakkelijk om daarin rond te zwemmen."

San Andreas is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.