Intrigerend maar ook moralistisch drama over een drone-bestuurder die aan zijn dodelijke werk vanuit de veilige VS gaat twijfelen. Met Ethan Hawke.

De uit Nieuw-Zeeland afkomstige regisseur Andrew Nicoll debuteerde in 1997 als scenarist/regisseur met het fraaie sf-drama Gattaca, met Ethan Hawke in de hoofdrol.

Achttien jaar later speelt Hawke opnieuw de hoofdrol in het ook door Nicoll geschreven Good Kill, een intrigerend drama over een voormalige vliegenier die anno 2010 als drone-bestuurder slachtoffers maakt voor 'de goede zaak'.

We zien deze majoor Tom Egan (Hawke) meteen in actie aan de joystick waarmee hij de dodelijke drone in Afghanistan bedient. Koeltjes bepaalt hij zijn doel, legt aan, drukt op de knop en dan is het 'good kill', als het doelwit - een huis, of een kluitje vermoedelijke terroristen - geraakt is.

Egan is in feite de Xbox-tegenhanger van American Sniper Chris Kyle, met dat verschil dat Egan geen enkel gevaar loopt in zijn gerieflijke container in Nevada: "Ik loop nog het meest gevaar als ik in mijn auto naar mijn werk ga."

American Sniper

Dat hij elke avond zijn vrouw (January Jones) en kinderen ziet, doet hem weinig; het liefst zou hij weer in een vliegtuig stappen zodat hij ook zelf gevaar loopt in een eerlijke confrontatie. Net als de American Sniper praat hij niet met zijn vrouw over zijn werk - hij kan moeilijk elke dag vertellen hoeveel mogelijke jihadstrijders hij heeft opgeblazen. Dus blust deze binnenvetter zijn schuldgevoel over zijn 'fly & fry'-werk met wodka.

Aan zijn cynische superieur Jack Johns (Bruce Greenwood) vraagt hij waarom ze eigenlijk vliegtuiguniformen dragen bij hun kantoorwerk. Maar zijn twijfel aan het werk dat hij doet groeit wanneer de CIA de drone-divisie nog discutabeler missies opdraagt waarbij burgerslachtoffers vallen. Zijn nieuwe collega Vera Suarez (Zoë Kravitz) stelt hardop lastige vragen ('was dit geen oorlogsmisdaad, sir?'). Zelfs superieur Johns heeft zo zijn twijfels.

Bekijk de trailer:

Vicieuze cirkel

Dat Suarez missies ter discussie kan stellen zonder geschorst te worden is nogal onwaarschijnlijk, maar vooruit: Nicoll (die eerder Lord of War maakte, over wapenhandelaars) stelt in Good Kill tenminste vragen over de juistheid van het drone-beleid. "Zij stoppen niet met moorden als wij stoppen. Het is een vicieuze cirkel, het doet er niet meer toe wie er begonnen is", zegt Johns, die sowieso de beste teksten heeft.

Door deze ruimte voor twijfels is Good Kill niet zo patriottistisch als American Sniper, maar het maakt de film wel nogal moralistisch. Ook de tegenstelling tussen de luchtopnames van dor Afghanistan en die van de aangeharkte suburb in woestijnstad Las Vegas wordt iets te nadrukkelijk ingewreven, maar het levert wel surrealistische beelden op. En Hawke is sterk als de introverte tijdbom die elk moment kan ontploffen - waar, hoe en wanneer zal blijken.

3,5 sterren - 19 zalen