Juryvoorzitters Ethan en Joel Coen maken zondagavond bekend welke film dit jaar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes heeft gewonnen.

De jury onder leiding van de Amerikaanse broers en regisseurs had de keuze uit negentien films, waarvan er vijf uit Frankrijk komen.

Vorig jaar ging de hoogste onderscheiding op het belangrijkste filmfestival in de wereld naar de ruim drie uur durende film Winter Sleep van de Turkse regisseur Bilge Ceylan.

Kandidaten

Een van de Franse films die kans maakt, is Dheepan van Jacques Audiard, die in 2009 in Cannes de speciale prijs van de jury kreeg voor zijn gevangenisfilm Un prophète.

Andere kandidaten zijn Youth van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino, die vorig jaar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won met La Grande Bellezza, en Carol van de Amerikaanse regisseur Todd Haynes, met Cate Blanchett in de titelrol van een getrouwde vrouw die verliefd wordt op een andere vrouw.

Het 68e festival begon op 13 mei met de vertoning van La Tête haute (Het hoofd omhoog) van de Franse regisseur Emmanuelle Bercot. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat een film van een vrouw het evenement opende.