Acteur Leopold Witte (55) is naar eigen zeggen een laatbloeier. Tot zijn eigen verrassing brak hij uiteindelijk toch nog door bij het grote publiek. "Door mijn gebrek aan talent duurde het zo lang. Ik moet het hebben van keihard werken."

Inmiddels is Witte te zien in kaskrakers als Gooische Vrouwen, Dokter Deen en recent in de film Ventoux, de film naar de gelijknamige bestseller van Bert Wagendorp.

De film gaat over mannen van middelbare leeftijd die op hun racefiets de vergankelijkheid van zich af proberen te trappen en hun jaren 80-jeugd willen laten herleven.

Witte herkent zich wel een beetje in de karakters uit de film, vertelt hij aan het AD. De acteur noemt zijn eigen jaren 80 'wild'. Hij ging veel uit, experimenteerde met drugs.

"Ik heb zo’n beetje alles geprobeerd: cocaïne, speed, xtc, drank, de hele reutemeteut. Dat hoorde erbij. Ik deed het niet om mezelf te verdoven of af te sluiten, maar omdat ik mij er gelukkiger door voelde. Ik verlang er nu soms nog naar."

Burgerman

Witte is nu een 'burgerman' met een gezin. Hij zegt het leven hartstochtelijk gevierd te hebben op die manier en dat hij er wel een beetje klaar mee is. "Het zou triest zijn als ik nog steeds zo doorhaalde, hoewel ik niet uitsluit dat ik alsnog wat probeer."

Af en toe heeft Witte dan ook wel last van nostalgie. "Persoonlijk voel ik mij nog steeds die jongen van 19 die denkt dat hij alles kan. Daarom kijk ik liever niet in de spiegel, want dan overvalt mij de gedachte: hoe kan dat nou?"