Regisseur Paul Verhoeven hoopt dat zijn nieuwe film Elle volgend jaar in première gaat op het filmfestival in Cannes. 

"Ik hoop het, dat is de bedoeling. Er is natuurlijk een internationale jury die daarover gaat, maar het lijkt me raar als ze dat weigeren", zei Verhoeven donderdag bij De Wereld Draait Door.

Onlangs rondde Verhoeven de opnames af van de psychologische thriller die is gebaseerd op de roman Oh van schrijver Philippe Djian. Elle is de eerste film die de 76-jarige Verhoeven draait na Zwartboek van negen jaar geleden.

Elle is een geheel Franse productie. ''Ik vond de overgang van Holland naar Amerika gemakkelijker dan van Holland naar Frankrijk", vertelde Verhoeven.

''Want de Hollandse cultuur staat dichter bij de Amerikaanse cultuur die helemaal op zichzelf staat. Als je ziet hoeveel boekwinkels er in Parijs zijn, in elke straat twee. Er is in Frankrijk een enorme waardering voor cultuur. Het is leuk om daar binnen te vallen."

Talenkennis

Verhoeven voelde zich welkom in de Franse cinema en gerespecteerd. "Meer dan in Amerika, waar alle regisseurs uitwisselbaar zijn. In Frankrijk is het nog een heel ding dat je regisseur bent. Dat woord wordt met respect uitgesproken. In Amerika heb je dat niet meer." Verhoeven regisseerde in het Frans, waarvoor hij in Vught zijn talenkennis bijspijkerde.

Over hoofdrolspeelster Isabelle Huppert heeft Verhoeven niets dan lof. ''Een fantastische actrice. Van de kleinste details maakt ze iets, of ze nou hallo of goedendag zegt of gaat zitten of staan. Ze doet het altijd origineel en met een twist zodat het nooit als een cliché voelt. Ze speelt niet, maar maakt haar personage echt zodra de camera loopt. Ze weet van elke scène iets te maken. Ze werpt zich er helemaal in en gaat minuten door, of dat nou klaarkomen is of gillen. Als regisseur durfde ik opnames niet eens te stoppen, zo fascinerend is het wat ze doet."