Man sluit een zelfmoordcontract af en ontmoet dan de vrouw van zijn leven. Romantische komedie met Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan.

BEOORDELING

Regisseur Mike van Diem won 17 jaar terug de Oscar voor Beste Buitenlandse Film met Karakter (1997). Aangezien hij ook al een Student Academy Award op zak had voor zijn studentenfilm Alaska (1989) ging hij voor een carrière in Hollywood.

Helaas kwam hij niet verder dan het bijna regisseren van Spy Game (2001), een film die uiteindelijk door Tony Scott werd geregisseerd.

Na jaren commercials te hebben gedraaid is Van Diem nu terug in de bioscoop met pas zijn tweede lange speelfilm: De Surprise. Net als Karakter is deze romantische komedie gebaseerd op een literaire bron, in dit geval een kort verhaal van Belcampo uit 1968.

Van Diem schreef zelf het scenario, over een suïcidale man die bij een mysterieus bedrijf een contract sluit om zich te laten ombrengen. Maar juist daar ontmoet hij een vrouw die hem weer zin in het leven geeft.

Gevoelloos

De man, rijkeluiszoon Jacob van Zuylen de With (Jeroen van Koningsbrugge), voelt namelijk geen enkele emotie meer sinds zijn vader op zijn vierde overleed. Zijn garage vol dure auto’s doet hem niets, zelfs het sterfbed van zijn moeder laat hem koud.

Aangezien het hem niet lukt ongestoord zelfmoord te plegen raadpleegt hij het bedrijf Elysium, dat zich heeft gespecialiseerd in het faciliteren van de laatste levensreis. Jacob kiest voor de optie Surprise, waarbij hij niet weet wanneer en hoe hij zal sterven.

Bij dit schimmige bedrijf, waar men het liever over 'reizigers' dan over zelfmoordenaars heeft, ontmoet hij Anne de Koning (Georgina Verbaan), een mooie maar droevig ogende vrouw die zich ook als 'reiziger' voorstelt. Anne voelt zich niet thuis op 'deze verdieping' maar mag vanwege haar boeddhistische opvatting 'niet zelf op het liftknopje naar het volgende level duwen'. Het onvermijdelijke gebeurt: Jacob wordt verliefd op Anne, maar zit aan zijn contract vast.

Bekijk de trailer

Geen 'Alles is Mannenhartenstraat'

De Surprise mag dan een romkom zijn, met twee acteurs die doorgaans de lach aan hun kont hebben hangen; het is in de woorden van Van Diem, "geen Alles is Mannenhartenstraat-liefde met Sinterklaas op Ibiza." Dus géén hysterische lach-of-ik-schiet-komedie, maar een zorgvuldig opgebouwde en melancholische tragikomedie. De Belgische en Duitse locaties geven de film een tijdloze en licht-surrealistische sfeer die een welkome afwisseling is bij de platgetreden Amsterdamse locaties.

De Surprise doet wel aan andere films denken: het plot lijkt sterk op I Hired a Contract Killer (1990), terwijl Van Koningsbrugge's ingehouden spel aan The Truman Show en Being There herinnert. Verbaans rol is gemodelleerd naar Audrey Hepburn in Charade.

Stijlvolle voorbeelden en daarom geen slecht vergelijkingsmateriaal, hooguit een tikje pretentieus. Voor liefhebbers van kleurrijke kluchten als Gooische Vrouwen is het fraai gestileerde De Surprise wellicht te kil, te grijs en te traag, maar er valt genoeg te lachen en de karakters in De Surprise krijgen bovendien vanzelf kleur door het sterke spel.

Vier sterren - Te zien in 81 zalen