De organisatie van het filmfestival van Cannes ligt onder vuur nadat verschillende vrouwen tijdens filmscreenings zijn weggestuurd bij de rode loper, omdat ze geen hakken droegen.

Dit meldt de BBC dinsdag.

Meerdere gasten, onder wie verschillende vrouwen op leeftijd, zijn volgens de site tijdens de première van Cate Blanchetts nieuwe film Carol geweigerd, omdat zij op platte schoenen liepen.

Woordvoerders van het filmfestival willen inhoudelijk niet ingaan op de commotie, maar bevestigen wel dat het een algemene etiquetteregel is dat vrouwen hoge hakken dragen op de rode loper in Cannes.

Actrice Emily Blunt, die zich al vaker heeft uitgeproken over seksisme, is niet te spreken over de maatregel. "Ik vind eerlijk gezegd dat alle vrouwen op platte schoenen moeten lopen. Ik loop ook het liefst op mijn Converse sneakers. We zouden ons helemaal niet meer moeten opdoffen."

Kritiek

Haar tegenspelers in de film Sicario, Benicio del Toro en Josh Brolin, hebben gezegd zelf hakken te gaan dragen als de regel blijft bestaan.

Vorig jaar kreeg het festival ook al de nodige kritiek. Met name regisseurs en producenten werd verweten dat er te weinig films worden gemaakt waarin vrouwen  de hoofdrol spelen.

Ook kwam toen naar voren dat verschillende Hollywood-actrices minder betaald worden dan mannen voor hun rollen.