Mike van Diem kon na zijn Oscarwinst in 1997 voor het drama Karakter doorbreken in de Verenigde Staten."In eerste instantie wil iedereen met je werken, om heel opportunistische redenen."

Dat vertelt hij aan De Telegraaf.

"Je moet dus nooit de vergissing maken dat die mensen werkelijk geïnteresseerd zijn in jou of in het soort films dat jij zou willen maken. Zeker niet in Amerika.”

Michelin-ster

De regisseur vergelijkt de prijs met het restaurantwezen. "Ze geven je een Michelin-ster en vervolgens vragen ze je om hamburgers te komen bakken. Beter kan ik niet uitdrukken."

Van Diem was lange tijd als regisseur betrokken bij de actiethriller Spy Game met Robert Redford en Brad Pitt uit 2001. Hij stapte uit het project, omdat er te veel geld mee gemoeid was. 

"Door de bedragen die dan te verdienen zijn, duiken er veel meer haaien op in zee en wordt er van alle kanten druk uitgeoefend." De film werd uiteindelijk geregisseerd door Tony Scott. Hij stortte zich daarna op het maken van reclamefilms. 

Donderdag komt zijn eerste speelfilm sinds zijn Oscarwinst uit. De Surprise met Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan gaat over een multimiljonair die een einde wil maken aan zijn leven, maar dan verliefd wordt.