De nieuwe film van Johan Nijenhuis, Rokjesdag, is volgens hoofdrolspelers Lieke van Lexmond en Jim Bakkum puur voor de liefhebbers gemaakt.

Dat vertellen de twee in gesprek met NU.nl.

De twee acteurs speelden in het verleden al in Nijenhuis' Verliefd op Ibiza (Bakkum) en Toscaanse Bruiloft (Van Lexmond), twee films die negatieve kritieken kregen maar het wel ontzettend goed deden in de bioscoop. "Rokjesdag is dan ook, net als de andere films, geen nieuwe Shakespeare hoor", vertelt Van Lexmond.

"Kijk, als je een bepaalde leeftijd hebt en ook een bepaalde manier van kijken hebt en dus voor je werk naar een film van Johan moet, dan weet je dat het je niet zal bekoren. Recensenten moeten meer kijken naar voor wie de film is gemaakt, en niet naar de film an sich". vervolgt ze.

Kookworkshop

Van Lexmond en Bakkum spelen in de nieuwe film Rokjesdag, die in het voorjaar van 2016 uitkomt. Rokjesdag gaat over diverse singles die op de eerste mooie lentedag samenkomen tijdens een kookworkshop in Amsterdam. De film telt vijf verschillende verhaallijnen waarvan er vier op 'rokjesdag' tot een hoogtepunt komen.

"Dat Rokjesdag een succes gaat worden, garanderen de cijfers van Johans vorige films wel. Allemaal ontzettend goed bezocht. En die mensen vonden het allemaal leuk. Als castleden letten we niet op de recensies. Het is gewoon een hele leuke romantische komedie, in commerciële vorm", aldus Bakkum.

"Johan wil met zijn feelgood-films mensen gewoon blij maken. Het zijn grote films, die het gewoon goed doen in de bioscopen. Hij is er blijkbaar heel goed in."

Nederlandse romantische komedies

De laatste tijd worden met regelmaat Nederlandse romantische komedies gemaakt, maar volgens de zanger en acteur heeft de Nederlander daar nog steeds behoefte aan. "En weet je, er is nooit eerder een film over rokjesdag gemaakt. Het is iets puur Nederlands. Het gaat om de eerste lentedag, waar iedereen naar verlangt. Iedereen heeft het er ook over. Daarom zal het vast en zeker een hele brede doelgroep aanspreken."

"Romantische komedies blijven leuk", vertelt Van Lexmond opgetogen. "Kijk maar eens naar het buitenland: daar stampen klassiekers als Notting Hill en Love Actually uit de grond. Het is heerlijk om naar dat soort films te kijken; je krijgt er zo'n warm gevoel van."

Liefdesavontuur

"Daarom zijn recensies niet heel belangrijk. Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft en dus ook deze film zijn voor de mensen gemaakt die van een heerlijk liefdesavontuur houden. En ze komen massaal en verlaten met een glimlach op hun gezicht de bioscoop. Daar doe je het voor."

Bakkum vindt het ook fijn dat de film een traditioneel liefdesverhaal heeft. "Dus geen Tinder, geen datingsites, geen whatsappjes en sms'jes. Gewoon traditionele liefde. Dat je op iemand afloopt en met diegene op ouderwetse wijze in contact komt."

Video: Trailer van Toscaanse Bruiloft