Regisseur Woody Allen zou het liefste al zijn films opnieuw willen maken. "Als ik het geld had, en alle acteurs weer bij elkaar kon krijgen, zou ik elke film nu beter kunnen maken."

Dit vertelt Allen vrijdag in Cannes voorafgaand aan de wereldpremière van zijn nieuwe film Irrational Man.

"Als ik een film heb gemaakt, kijk ik hem nooit meer terug", stelt de 79-jarige filmmaker. "Ik zie dan altijd vooral wat ik fout heb gedaan, en wat ik beter had kunnen doen."

Irrational Man gaat over een filosofiedocent (Joaquin Phoenix) die een radicaal besluit neemt om zijn leven meer zin te geven. "Ik denk dat elk mens op een punt in zijn leven kan komen waar hij opeens een volstrekt irrationeel besluit neemt", legt Allen uit.

"Ieder mens wil het leven zin geven. Sommige mensen kiezen ervoor een religie te gaan volgen, maar ook dat is een volstrekt irrationale keuze. Maar het is prima als mensen op die manier denken hun leven beter of zinvoller te maken."

Afleiding

Als kunstenaar hoopt de bejaarde regisseur zijn publiek wat afleiding te bieden van de lastige grote vragen des levens. "Alles wat in het leven waarde heeft, of het nou Shakespeare is of Michelangelo of Beethoven, zal ooit verdwijnen, hoe zeer we het ook koesteren."

"Maar dankzij een mooie film of een boek of een toneelstuk hoeven mensen even niet na te denken over de harde realiteit. Als ik een film met Fred Astaire kijk, denk ik ook even niet aan het feit dat ik ooit oud zal worden en het verval zal intreden.”

Irrational Man draait dit najaar in de Nederlandse bioscopen.

Video: De trailer van Irrational Man