Over the top reboot van de Mad Max-trilogie is Rammstein on the road. Met Tom Hardy als Max Rockatansky en Charlize Theron als Imperator Furiosa.

BEOORDELING

In 1979 arriveerde met gierende remmen een nieuwe cultheld in de bioscoop: Max Rockatansky, alias Mad Max.

De toen nog onbekende Mel Gibson werd in één klap een superster door zijn rol als de coole wreker wiens vrouw en zoon in een post-apocalyptisch Australië door wegpiraten werden omver gereden. Er volgden in korte tijd nog twee delen, Mad Max 2: The Road Warrior (1981) en Mad Max Beyond the Thunderdome (1985).

Na deze succestrilogie had regisseur George Miller even genoeg van het racen door woestijnlandschappen. Maar terwijl Miller opnieuw scoorde met familiefilms als Babe, Pig in the City (1998) en Happy Feet (2006) werkte hij aan een nieuwe Mad Max-film.

De beide Golfoorlogen gooiden zand in de motor: het Amerikaanse publiek zat toen niet te wachten op nóg een woestijnoorlog, maar dan in de bioscoop. En tegen de tijd dat de film groen licht kreeg was Mel Gibson persona non grata in Hollywood geworden.

Levende hagedis

Dat was een blessing in disguise, want nu speelt rijzende ster Tom Hardy (The Dark Knight Rises) Max Rockatansky. We zien hem in de openingsbeelden, heel cool, een levende hagedis opeten in de zinderende woestijn waar hij vreemd genoeg een leren jack draagt.

Echt heldhaftig is de rest van de proloog niet: Max wordt gevangen genomen en gebrandmerkt door de onderdanen van de tiran Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne, de schurk uit de originele Mad Max).

Bekijk de trailer:

Terwijl Max als hulpeloze trofee én levende bloedzak (!) voor op de auto van Nux (Nicholas Hoult) bungelt zet Charlize Theron als Imperator Furiosa het verhaal in gang. Deze vertrouweling van Immortan Joe heeft namelijk vijf vrouwen uit zijn harem gesmokkeld in haar tankwagen.

Zodra Joe hierachter komt is dat het sein voor een reeks spectaculaire achtervolgingen en actiescènes. Geen wonder dat benzine schaars is in deze woestijn met zoveel scheurneuzen!

Vuurspuwende gitarist

Mad Max: Fury Road ziet eruit als Fast & Furious in the desert, met Rammstein als cast: er rijdt een vuurspuwende gitarist mee in de bende van Immortan Joe. Maar ook de vrouwen staan hun mannetje, vooral de kaalgeschoren Theron als de eenarmige Furiosa, de echte held van de film.

Het is niet Max die háár redt, maar andersom: een welkome omdraaiing van zaken in een actiefilm. Het zijn dit soort originele insteken van de 70-jarige Miller die Mad Max boven de actiepulp van Michael ‘let’s blow shit up’ Bay uit tillen.

Imax 3D

Het verhaal van Mad Max: Fury Road is weliswaar zo dun als de kleding van de haremvrouwen maar de film zit vol actiescènes waarbij je afvraagt hoe Miller het heeft gedaan zonder dat er doden vielen (er vielen wel gewonden).

Helaas was de versie die de pers kreeg te zien níet de Imax 3D-versie, maar een 2D-versie waarvan het geluid bovendien te wensen overliet: de spaarzame dialogen waren slecht te verstaan. De Imax 3D-versie van Mad Max is ongetwijfeld helemaal overdonderend, maar die was niet op tijd te zien. 

Vier sterren - Te zien in 103 zalen