Afschuwelijke potpourri van verminkte popliedjes en grappen over maandverband, dikke vrouwen en alles wat niet Amerikaans is.

BEOORDELING

Dit is het regiedebuut van actrice Elizabeth Banks, die we o.m. kennen van Zack and Miri Make a Porno, W. en The Hunger Games. Ze had ook een bijrol in de eerste Pitch Perfect.

In 2012 was die muziekkomedie goed voor een recette van meer dan 113 miljoen dollar wereldwijd, en dat op een budget van 17 miljoen. Een vervolg kon dus niet uitblijven.

Maar of Banks trots mag zijn op haar regiedebuut? De terugkeer van Anna Kendrick, Rebel Wilson, Brittany Snow, Anna Camp, Alexis Knapp, Kelly Jakle en Hana Mae Lee als de leden van de a-capella meidengroep The Barden Bellas is een warrige en tenenkrommend onleuke affaire.

Monsterlijk

De openingsscène is al meteen monsterlijk. Er gaat iets mis tijdens een optreden van de The Barden Bellas. Fat Amy (Rebel Wilson) scheurt tijdens een trapeze-act, en in aanwezigheid van president Barack Obama, uit haar kostuum en draagt op dat moment geen ondergoed. Stel je voor! Inkijk bij een dikke vrouw! Muffgate! Lachen!

Aldus in ongenade gevallen zit er, volgens de ondoorgrondelijke logica van dit soort films, voor de Bellas maar één ding op: ze moeten het wereldkampioenschap a-capella zingen in Denemarken winnen. Hun grote tegenstander is echter beslist niet mals: Das Sound Machine, een Duitse zanggroep met een gevaarlijke leernichten/robot/nazi-uitstraling.

Bekijk de trailer:

Serieus probleem

Waarschijnlijk moet het eerste optreden van Das Sound Machine in Pitch Perfect 2 duidelijk maken dat ze heel erg goed zijn en dat The Barden Bellas een serieus probleem hebben, maar ondertekende moest vooral lachen om die hoogblonde übermenschen van de internationale a-capella-scene. Dat was ook meteen de enige keer dat ik gelachen heb

Niet alleen de smakeloze grappen over Amy's 'babybuis', het rare Aziatische meisje of het zwarte, lesbische lid van de groep, komen niet aan. Ook de subplots over het nieuwe Bellas-lid Emily, een ontluikende liefde en Beca's poging een solocarrière te beginnen, wekken maar weinig belangstelling. Het is allemaal zó voorspelbaar en zó clichématig.

Kerstliedje

Kendricks liedje 'Cups' was een YouTube hit voor Pitch Perfect. De meeste liedjes in dit tweede deel zijn zwaar overgeproduceerde medley's: Wrecking Ball, Thong Song, Bootylicious, Lady Marmalade, We Belong, Run the World (Girls). Je bent beter af met het origineel of zélfs met dat ene kerstliedje dat Snoop Dogg in deze film zingt.

Pitch Perfect 2 is in essentie een film over witte nerds die lelijke a-capella versies zingen van R&B- en rapnummers. Nee, dat moet ik nuanceren: ze verminken ook andere muziekstijlen. Hoe dan ook: zowel muzikaal als humoristisch zit Pitch Perfect 2 er steeds mijlenver naast. 

1 ster - Te zien in 73 zalen