Tom Hardy is vol bewondering van de verbeeldingskracht van George Miller. De Britse acteur speelt de titelrol in zijn nieuwe film Mad Max: Fury Road. De set in de woestijn van Namibië was volgens hem een spektakel.

"Het zag eruit als een soort Hells-Angels-kamp-Cirque-du-Soleil- fetisj-feest, uit het niets. Het was heel erg Dali en daarom ook heel surrealistisch", vertelt Hardy aan NU.nl. 

"Alles wat je ziet, de vervoermiddelen, de kostuums, de make-up, alles komt uit zijn hoofd. Dat werd getransporteerd naar de woestijnen in Namibië waar wij een soort kleine commune waren, omringd door zand en stenen."

Hardy neemt het stokje over van Mel Gibson, die in de eerste drie films Mad Max speelde. Het personage moet nog steeds zien te overleven in een apocalyptische wereld vol bandieten op zoek naar voedsel en olie voor hun auto's. In Mad Max: Fury Road kruist Max paden met de eenarmige Imperator Furiosa, een rol van Charlize Theron. Zij vlucht weg van de brute Immortan Joe, gespeeld door Hugh Keays-Byrne die in Mad Max uit 1979 te zien was als Toecutter. 

Afrika

De acteurs hebben maandenlang in de Afrikaanse woestijnen doorgebracht om de film te maken. "Dat helpt enorm en het is spannend", vertelt de 39-jarige Charlize Theron, geboren in Zuid-Afrika. "Maar wij zaten er zolang dat het een beetje vervelend werd en pijnlijk."

Toch wilde ze de rol graag spelen. "Het is meer dan alleen een woeste vrouw die rondreist, ze heeft haar hoop opgegeven, maar er is een klein beetje over, een laatste kans. Ze wordt gedreven door pijn en een behoefte om niet alleen te overleven, maar dat het daarna ook beter wordt."

Ook de Britse Nicholas Hoult, die een van de onderdanen van Immortan Joe speelt, vond het niet altijd even prettig in Afrika. "Het was raar. De woestijn is niet mijn natuurlijk leefomgeving. En dan wordt je ook nog omringd door al die voertuigen, wat briljant is op een bepaalde manier. En dan zijn er nog al die bizarre personages, zoals de menseneter. En dat loopt allemaal rond op de set en dan denk je: wat gebeurt hier allemaal."

Western op wielen

De film zit vol actie en auto-achtervolgingen. Of zoals de regisseur het zelf omschrijft het is 'een western op wielen' en een 'lange achtervolgingsfilm'. Theron stuurt haar oorlogsmachine, met de vijf vrouwen van haar vijand op de achterbank, door de woestijnen, zandstormen en talloze aanvallen.   

Het is een a-typische film, volgens Miller. "We hebben eerst de storyboards gemaakt, want de personages zeggen heel weinig woorden. Dus we hebben eerst de beelden bedacht. En wat het lastigste was, is dat we weinig digitale technieken hebben gebruikt om de special effects te maken. Het waren echte mensen, in een echte woestijn, die echte dingen deden", aldus Miller.

"Om chaos te kunnen creëren, moet je heel gedisciplineerd zijn. Ook omdat het anders onveilig is. En iemand als Charlize Theron is een heel goede ballerina, dus zij heeft die fysieke discipline om emotie over te dragen door gebaren en minder door woorden. Tom Hardy is heel atletisch, hij speelde rugby."

Bekijk het interview:

Stunts

De 37-jarige Hardy vond het fysieke element prettig. "Op veel manieren is het een stuk makkelijker dan sommige psychologische drama's die juist erg om de dialoog draaien. Fysiek theater is een interessant element op zichzelf en als je het dan extreem uitvoert, waarbij je met machines acteert of je hebt stuntwerk dat heel geavanceerd is. George wilde heel erg onze fysieke kracht zien waardoor het echt een bloedbad werd." 

De wereld die Miller in Mad Max: Fury Road creëerde is nog extremer en kleurrijker dan de eerste drie films, waarin Mel Gins. "Het is een nogal onstuimige en chaotische wereld. Het is nogal wild", vertelt de 70-jarige Miller. "Het is anders dan een laten we zeggen een Babe-film of een Happy Feet-film (die Miller ook regisseerde, red.)."

Mel Gibson

De Australische Gibson brak internationaal door met zijn rol als Mad Max. Dertig jaar later, komt de vierde film uit. "Ik ben zo opgegaan in Tom Hardy, die zes weken oud was toen we de eerste film maakte", vertelt de regisseur. "Ik bedoel, ik ben heel dol op Mel, maar dit verhaal gaat nog steeds over een Mad Max van middelbare leeftijd en niet over een oudere. En Tom is zo'n goede acteur. Een theaterdier, die alles kan spelen." 

Miller deed er jaren over om het verhaal van Mad Max: Fury Road van de grond te krijgen. In eerste instantie was Gibson nog wel betrokken bij de vierde film, over de apocalyptische wereld waarin chaos heerst, maar naar mate de jaren verstreken, werd de Australische acteur te oud voor de rol. 

Hardy heeft al aangegeven nog twee Mad Max-films te gaan maken. Of Theron ook terugkeert in haar rol, is nog maar de vraag. "Dat is nog te hypothetisch, deze film is nog niet eens uit. Ik denk dat we allemaal dit avontuur om de juiste redenen zijn aangegaan en als dat opnieuw het geval is, zou ik daar zeker serieus naar kijken."