Gitzwarte komedie, tevens rolstoel-roadmovie, over twee mannen die elkaar niet kunnen luchten of zien maar vanwege hun rolstoel tot elkaar zijn overgeleverd.@@@

Wanneer Ben (Benoît Delépine) door toedoen van zijn boerse buurman Gus (Gustave de Kervern) zijn trein mist, en vervolgens wordt ontslagen, slaan bij hem de stoppen door. Zeker als hij bij thuiskomst ook nog zijn vrouw onder een andere man aantreft. Hij pakt de motor om zijn buurman eens een flink pak slaag te geven. Hun burenruzie eindigt in een landbouwmachine van het merk Aaltra, en die zorgt er bij het dichtklappen voor dat beide mannen in het ziekenhuis eindigen. En daarna in een rolstoel.

Rolstoel-roadmovie

Ze besluiten verhaal te halen in Finland, waar de Aaltra-machines worden gemaakt. Dat is het begin van een rolstoel-roadmovie waarin de gezworen vijanden tot elkaar zijn veroordeeld. Hun humeur is er niet beter op geworden: ze maken gretig misbruik van aangeboden diensten. Deze Walen zijn nu eens geen dappere gehandicapten die moedig met hun beperkingen omgaan, maar ongemanierde uitvreters die mensen in een rolstoel een slechte naam geven, zoals iemand hen kwaad naroept.

Aki Kaurismäki

Aaltra is -dat mag duidelijk zijn- een zwarte komedie. Met zijn zwart/wit-beelden oogt het als een kruising tussen de al even zwarte seriemoordenaars-satire C'est arrivé près de chez vous (1992) en de gortdroge films van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Dat is geen toeval, want zowel Benoît Poelvoorde, de seriemoordenaar uit C'est arrivé près de chez vous als Kaurismäki draven op in een grappige bijrolletjes. Wie de humor van die twee inspiratiebronnen kan waarderen, mag Aaltra zeker niet missen.

Het Parool: "Onbegrijpelijk dat Aaltra geen Tiger Award won op het filmfestival in Rotterdam"
De Volkskrant: "Ongemakkelijke stiltes, geklungel met vervoer en lompheid zorgen voor zwartgallige humor in een film die geen medelijden voor invaliden vraagt"
In 6 zalen