Geslaagd vervolg op The Bourne Identity (2002). Matt Damon speelt wederom Jason Bourne, de huurmoordenaar met geheugenverlies die langzaam zijn geschiedenis leert kennen.@@@@

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Toen we Jason Bourne (Matt Damon) aan het eind van The Bourne Identity verlieten zat hij met zijn vriendin Marie (Franka Potente) uit te puffen van alle avonturen op een Grieks eiland. Aan het begin van The Bourne Supremacy zijn ze inmiddels naar India uitgeweken, want er wordt nog steeds jacht gemaakt op Bourne. Door de CIA, dat hem beschouwt als bijkomende schade van het mislukt experiment Project Treadstone: zijn geheugen werd gewist om van hem gewetenloze moordenaar te maken. Maar Bourne wordt ook gezocht door Russische onverlaten, die kennelijk ook een appeltje met hem te schillen hebben.

India

Het is daarom een kwestie van tijd voor Bourne wordt opgespoord, maar gelukkig werken zijn reflexen nog optimaal, zelfs in een Indiaas vakantieoord. Bourne reageert alert, slaat op de vlucht, maar kan niet voorkomen dat hij zijn reis zonder Marie moet voortzetten. Dat maakt hem wel gedrevener dan ooit om achter zijn verleden te komen. En hij heeft er een probleem bij, want er wordt een dubbele moord in Berlijn in zijn schoenen geschoven. Maar door wie?

Berlijn

CIA-man Chris Cooper overleefde The Bourne Identity niet, maar Pamely Landy (Joan Allen) is een goede vinnige vervangster. Zij wil van CIA-oudegediende Ward Abbott (Brian Cox) alles weten over Bourne en Project Treadstone, terwijl Abbott deze mislukking het liefst in de doofpot laat. Ondertussen is Bourne onderweg naar Berlijn, waar weliswaar jacht op hem wordt gemaakt, maar tevens zijn enige aanknopingspunten te vinden zijn.

Amsterdam?

De CIA-club vertrekt ook meteen naar Berlijn, en maakt daarbij een tussenstop in Amsterdam. En daar gaat het mis: de luchtopnames zijn duidelijk wel van Amsterdam, maar het pleintje waar Julia Stiles wordt opgepikt is duidelijk níet in Amsterdam, maar (als ik het goed heb gezien) in Berlijn. Een volkomen onnodige fout, niet omdat Damon onlangs nog in Amsterdam was voor Oceans Twelve, want Damon zit niet eens in deze tussenstopscène. Maar de overbodige scène haalt de Nederlandse toeschouwer meteen uit het verhaal.

Moskou

Gelukkig zit er genoeg vaart in The Bourne Supremacy om deze kleine misser te vergeten. De film is een geslaagde opvolger van het al even sterke Bourne Identity. De snelgesneden montage zal niet aan iedereen zijn besteed, maar het maakt pakweg een auto-achtervolging in Moskou wel meeslepend. En terwijl het uitgangspunt van een huurmoordenaar met geheugenverlies eigenlijk flauwekul is, weet Damon het opnieuw aannemelijk te maken. Het levert dan ook wederom een intelligente actiefilm op.

Het Parool: "Ondoorgrondelijke actiescènes en gezwiep en gezwabber met de camera"
De Volkskrant: "De vorm overheerst al snel het paranoïde verhaal"
In 99 zalen