De laatste film van de legendarische Amerikaanse regisseur Orson Welles wordt eindelijk voltooid. De producenten van het project, The Other Side of the Wind, zijn deze week een crowdfunding-campagne gestart om 2 miljoen dollar (1,78 miljoen euro) bij elkaar te sprokkelen.

Als Welles nog had geleefd, was hij woensdag honderd jaar oud geworden.

Welles draaide de film al in 1976. Maar de postproductie kwam in zwaar weer terecht na de revolutie in Iran, omdat één van de financiers van het project de zwager van de toen verdreven sjah was. Het lukte Welles niet de film af te maken voor zijn dood in 1985.

The Other Side of the Wind speelt zich af op de zeventigste verjaardag van de beroemde filmregisseur Jake Hannaford (John Huston) die werkt aan een comeback. Op het feest lopen talloze collega's, critici en filmfans rond.

De film zou moeten bestaan uit materiaal dat door diverse mensen op het feest is gedraaid en ruwe beelden van de film waar Hannaford, die aan het slot van Welles' film sterft, aan werkt. De opnames van Welles liggen sinds zijn dood in een kluis in Parijs.

Inspiratie

Welles haalde de inspiratie voor het project, dat hij ook schreef, uit zijn eigen ervaringen in Hollywood. Het had ook zijn eigen grote comeback moeten worden.

Met het geld dat nu wordt ingezameld kan al het ruwe materiaal digitaal worden bewerkt en alsnog tot speelfilm worden gemonteerd. Een van de producenten die het project heeft opgepakt is Frank Marshall, die aan vrijwel alle titels van Steven Spielberg heeft meegewerkt.

Marshall heeft al een editor ingehuurd voor de klus: Affonso Goncalves, die eerder onder meer arthouse-hits Beasts of the Southern Wild en Winter's Bone heeft gedaan.

De familie van Welles staat achter het initiatief. Zijn dochter heeft onder meer het persoonlijke notitieboek van de regisseur tijdens het draaien van zijn meesterwerk Citizen Kane (1941) ter beschikking gesteld voor de eerste donateur die 50.000 dollar (44.600 euro) schenkt.

River Phoenix

Crowdfunding heeft er de afgelopen jaren eerder voor gezorgd dat dit soort onvoltooide projecten konden worden afgemaakt.

Zo lukte het de Nederlandse regisseur George Sluizer na twintig jaar een eindmontage te maken van het project Dark Blood. De film kon in 1993 niet worden afgedraaid omdat hoofdrolspeler River Phoenix tijdens de opnames overleed.