Ironische actiefilm waarin Samuel L. Jackson als onhandige president op de vlucht voor terroristen hulp krijgt van een jonge Finse jager.

BEOORDELING

In Hollywood tel je als zwarte acteur eigenlijk niet mee wanneer je nog geen rol als president hebt gespeeld, zeker sinds Obama de echte president van de VS is.

Morgan Freeman ging Obama al voor in Deep Impact (1998), Dennis Haysbert speelde de rol in de tv-serie 24 en Jamie Foxx was een jonge president in White House Down. In Big Game is Samuel L. Jackson aan de beurt om de machtigste man van het westen te spelen.

Van die macht blijft echter weinig over wanneer de Airforce One, het vliegtuig waarin de president wordt vervoerd, boven Finland wordt aangevallen.

De president wordt meteen geëvacueerd in een capsule en belandt in de Finse wouden. Daar is hij nog niet veilig want de terroristen die het vliegtuig aanvielen openen meteen de jacht op dit grote wild, the big game waarnaar de titel verwijst.

Dertienjarige jager

Maar er is ook nog een hele ándere jager in datzelfde bos en hij is de echte held van het verhaal. Het is de bijna dertienjarige Oskari (Onni Tommela) die volgens de lokale traditie een hert of ander groot wild moet vangen op de dag dat hij dertien wordt. Helaas is Oskari niet erg bedreven met pijl en boog, maar hij is wel degene die bij toeval de capsule met de president vindt.

Erg onder de indruk is de Finse puber niet, wat nogal komisch werkt: de president - die ook nog een schoen mist - moet zijn paspoort laten zien om te bewijzen wie hij is. En zelfs dan wijzigt Oskari zijn prioriteiten niet meteen: hij vindt het nog steeds belangrijker om eerst een hert te schieten. Wanneer de terroristen hen ontdekken blijkt hij echter erg vindingrijk en weet hij zo nodig een vrieskist te gebruiken om te ontsnappen.

Rare Exports

Big Game is gemaakt door de Finse regisseur Jalmari Helander, die doorbrak met de horrorfilm Rare Exports (2010). Voor Big Game kreeg hij een heel wat groter budget tot zijn beschikking, plus grote namen, maar het is mooi om te zien dat hij zijn Finse achtergrond niet verloochent: de film speelt grotendeels in Finland, bevat veel Finse acteurs en veel dialogen zijn ook in het Fins.

Tegelijkertijd ontkomt ook Big Game niet aan actiefilmclichés; de verplichte scènes van het Amerikaanse crisiscentrum waarin koortsachtig naar een oplossing wordt gezocht zijn oninteressant, ondanks de aanwezigheid van acteurs als Jim Broadbent.

Maar de geestige interactie tussen president Samuel L. Jackson en de stoïcijnse Finse puber maken veel goed.

Drie sterren.