Misschien een beetje gênant om aan de kassa om een bioscoopkaartje voor Word hard te vragen, maar Will Ferrell is dan ook kampioen ongemakkelijke grappen.

BEOORDELING

 

Ferrell begon bij Saturday Night Live, was geestig als Anchorman Ron Burgundy en wist onlangs zelfs mensen aan het lachen te maken met een flauwe Beyoncé-imitatie in een oude spijkerbroek.

De lach hangt gewoon aan zijn sullige, en in deze film regelmatig blote, kont. Stand-up comedian Kevin Hart (Ride Along, The Wedding Ringer) moet zich tevreden stellen met de rol van aangever.

Regisseur Etan Cohen pende eerder het script van het totaal absurde Tropic Thunder. Cohen en zijn twee coscenaristen weten in Get Hard het oude komediegenre waarin een witte en een zwarte man noodgedwongen een bepaalde tijd met elkaar zitten opgescheept (Nick Nolte, Eddie Murphy, 48 Hrs.) een nieuwe, melige draai te geven.

Thug Life

Ferrell speelt de idioot succesvolle beursmanager James King. Hij heeft alles: een kapitaal, een enorm huis, een eigen capoeira-leraar en een trophy wife, de dochter van de baas. Maar hij verliest alles wanneer hij wordt veroordeeld wegens fraude. Paniek! Want hoe moet James in hemelsnaam (de douches in) de San Quentin-gevangenis overleven?

James vraagt raad bij Darnell Lewis - de enige zwarte die hij kent. Een dom vooroordeel natuurlijk, want Darnell (Kevin Hart) is gewoon een brave, hardwerkende huisvader die helemaal niets weet van the thug life. Maar omdat hij wél geld nodig heeft, besluit Darnell te doen alsof en James les te geven in "How not to become someone's bitch."

Mad Dog Face

James heeft dertig dagen om zich voor te bereiden op tien jaar celstraf. “Prison school is in session, bitch!” Een van de leukste grappen in deze film is dat James’ luxe villa en tennisbaan worden omgebouwd tot geïmproviseerde cellenblok en luchtplaats. Zijn huishoudster en tuinman mogen zich helemaal uitleven als cipier.

Maar hoe sullige James ook zijn best doet om 'hard te worden', zijn dreigementen klinken nergens naar ("You’re gonna get twenty likes on Instafuck!") en zijn Mad Dog Face zal echt geen enkele mede-gevangene intimideren. Misschien zit er wel niks anders op, James, dan je neer te leggen bij het onvermijdelijke: "You got to learn to suck di…"

Geen grap te ver

Wie zich stoort aan grove taal, seks-, ras- en homograppen en tóch in deze film belandt, is "fucked beyond all fucktidude". Smaakvol en altijd even sterk zijn de grappen allerminst. Get Hard deelt een welverdiend knietje uit aan films als Boyz n the Hood en drijft de spot met racistische domheid - maar de film zit ondertussen ook vol homofobie.

En tóch zit je regelmatig te lachen. De grootste troef van Get Hard is domweg dat Ferrell geen enkele grap te ver gaat en dat geen enkele situatie te absurd is: Ook gênant: de meeste bedenkingen verdwijnen wanneer je die twee ziet wegscheuren van een stel levensgevaarlijke bikers terwijl er een halfnaakte nazi-stripper over de voorruit hangt.

 3 sterren