Sterk geacteerd historisch drama naar het beroemde boek van Thomas Hardy. Met Carey Mulligan en Matthias Schoenaerts.

BEOORDELING

De boeken van de Britse schrijver Thomas Hardy (1840-1928) zijn populair onder regisseurs. Hardy’s romantische noodlotsdrama’s leverden mooie, tragische films op als Tess (1979), Jude (1996) en The Claim (2000).

Ook zijn meesterlijke Far From the Madding Crowd werd diverse malen verfilmd - voor het eerst in 1915, terwijl de tot nu toe meest bekende verfilming (met Julie Christie) uit 1967 dateert.

Het verhaal speelt zich af in het Engeland van 1870 waar hoofdpersoon Bathseba Everdene zich voor die tijd zeer vrijgevochten opstelt. Niet toevallig heet de al even onafhankelijke heldin van The Hunger Games Katniss Everdeen: schrijfster Suzanne Collins liet zich door Hardy’s hoofdfiguur inspireren. In deze nieuwe filmversie van Thomas Vinterberg (Festen, Jagten) wordt ze gespeeld door Carey Mulligan (Shame, An Education).

Schuchtere schapenboer

Bathseba leidt een tevreden leven op een simpele boerderij waar ze zich vermaakt met paardrijden. De avances van haar buurman Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts), een schuchtere schapenboer, wijst ze vriendelijk van de hand: ze heeft geen man nodig.

Gabriel neemt zijn verlies en krijgt nog meer te verduren wanneer zijn ontsnapte kudde ‘s nachts van een klif stort. Wanneer Bathseba vervolgens het landgoed van haar oom erft zijn de rollen omgedraaid: ineens is zij vermogender dan de failliete Gabriel.

Bathseba neemt hem aan als schaapherder, maar hoewel ze zich tot elkaar aangetrokken voelen blijft de toenadering uit. Maar ook de vermogende vrijgezelle buurman William Boldwood (Michael Sheen) wordt door de vrijgevochten vrouw afgewezen als huwelijkskandidaat. Dat ze zich vervolgens wel laat veroveren door de charismatische militair Troy (Tom Sturridge) zij haar vergeven: behalve arrogant is hij ook charmant.

Verre van stoffig

Daarmee is nog niet eens de helft van de intriges in het klassieke meesterwerk van Hardy verteld, maar Vinterberg houdt de vaart er goed in. Hij weet bovendien met scherpe dialogen en sterk acteerwerk te voorkomen dat Far From the Madding Crowd een stoffige kostuumfilm wordt. Nu scheelt het dat het verhaal over een moderne, vrijgevochten hoofdpersoon gaat, maar Mulligan speelt haar ook breekbaar en vol twijfels.

Ook de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts zet weer een sterke, broeierige hoofdrol neer - de Rundskop-acteur is met rollen in The Drop, Suite Française en The Kings Gardens aan een bewonderenswaardige Hollywoodcarrière bezig die de opmars van Michiel Huisman in Hollywood overtreft.

Het fraai gefilmde en ontroerende Far From the Madding Crowd zal Schoenaerts nog hoger op de lijstjes van Amerikaanse regisseurs doen belanden. 

Vier sterren.