Carey Mulligan vindt het verhaal van Far from the Madding Crowd modern en feministisch, ondanks dat het boek in 1874 door Thomas Hardy geschreven is.

Dat vertelt de actrice in gesprek met NU.nl, waar acteur Matthias Schoenaerts en regisseur Thomas Vinterberg ook bij waren.

"Ik denk dat het wel een feministische film is, ja.  Mijn personage is een heel moderne vrouw, voor die tijd. En het is ook nog door een man geschreven, wat ik werkelijk fantastisch vind", aldus de actrice.

Far from the Madding Crowd is de nieuwste film van Thomas Vinterberg (Jagten, Festen), gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Hardy.

Het vertelt het verhaal, dat zich afspeelt rond 1850, van Bathsheba Everdene, die een boerderij van haar vader erft en daarmee als onafhankelijke boerin een bedrijf moet leiden. Ze stuit op alledaagse problemen, waaronder ook drie mannen die haar begeren, en mensen die niet in haar geloven.

Geen haat

Vinterberg denkt dat de film zeker feministische trekjes heeft. "Zeker. Het verhaal laat zien hoe moeilijk het is om een onafhankelijke vrouw te zijn. Maar ze koestert geen haat voor mannen. Het mooie aan Bathsheba is dat ze het zelf niet doorheeft hoe onafhankelijk ze is", aldus de regisseur.

"Ik vind het heel knap hoe een schrijver in 1874 op zo'n verhaal kwam", vertelt Mulligan enthousiast. "Het is immers in de Victoriaanse tijd geschreven. Toen ik het boek las was ik vrij verrast. Ik vond het ongelofelijk hoe Thomas Hardy zo gedetailleerd een personage kan omschrijven, zeker als man. Je hebt weinig van dat soort schrijvers."

Schoenaerts denkt dat je niet per se naar het feministische aspect moet kijken. "Zonder al te veel prijs te geven, maar wat overwint in de film? Oprechtheid. Dat is wat de film absoluut moet zeggen. Daar gaat het immers om."

Video: Bekijk het interview

Maatschappelijke problemen

De regisseur hoopt dat het publiek in de bioscoop ziet dat de problemen van ongeveer honderdvijftig jaar geleden overeen komen met de maatschappelijke problemen van nu. "Alle problemen die in de film voorkomen, bestaan nog steeds in deze wereld. Thomas Hardy was misschien wel een fantastisch visionair persoon, of je kunt simpelweg zeggen dat het leven an sich niet veranderd is", vertelt Vinterberg.

"De maatschappelijke problemen komen nu nog steeds voor, maar dan in een andere vorm", vervolgt hij.

"Ik denk dat daar wel een punt in zit", zegt Mulligan. "De grootste druk die op Bathsheba wordt uitgeoefend is dat ze moet trouwen en kinderen krijgen. Mensen verwachten veel van haar. Momenteel zitten we in de tijd dat er van je verwacht wordt dat je alles hebt."

"Er wordt nu van vrouwen verwacht dat je zoveel dingen tegelijk moet aankunnen. Kinderen opvoeden, de vrouw zijn van, dan nog werken, ga zo maar door. En als iemand dat niet wil, wordt ze met de grond gelijk gemaakt. In dat opzicht is er gewoon niets veranderd."

Matthias Schoenaerts

Bij recensies heeft Vinterberg de kritiek gekregen dat hij voor de Belgische acteur Matthias Schoenaerts kiest, die de Britse Gabriel Oak speelt. "Ik vind Matthias eigenlijk de nieuwe superster", zegt de regisseur met volle overtuiging. "Hij is de combinatie van een gevoelige man en een macho; dat maakt hem nou zo goed."

Voor Schoenaerts was het niet al te moeilijk om de rol van Gabriel Oak te spelen. "Ik speel veel verschillende identiteiten, dus ik ben er immers gewend aan. Maar accenten zijn soms lastig om te doen", aldus de acteur.

"Het is pittig. Soms heb je er slapeloze nachten van", zegt hij lachend. "Dan word je zwetend wakker. Maar op een dag ben heb je het accent te pakken en dan gaat alles helemaal prima", besluit hij met een knipoog.

Far from the Madding Crowd is vanaf 7 mei in de Nederlandse bioscopen te zien.