De documentaire Verlies niet de moed van Hella de Jonge is de komende maanden veelvuldig op buitenlandse festivals te zien.

De Jonge maakte de documentaire nadat zij een paar jaar terug een doos met oude brieven en beeldopnames van overleden joodse familieleden over de Tweede Wereldoorlog vond.

Het leidde tot lange gesprekken met haar vader, Eli Asser, die nooit over de oorlog had willen praten.

De film wordt begin mei vertoond op een festival in Macedonië en zal in het najaar te zien zijn in het Anne Frank Center in New York. Ook heeft De Jonge al een uitnodiging voor een festival in Taiwan. 

" Verlies niet de moed eindigde als achtste bij de publieksprijs van alle films op het IDFA”, legt ze uit. “Dat heeft de aandacht van andere festivals getrokken." 

Vraaggesprek

In Nederland reist De Jonge met haar man Freek tot half mei langs bioscopen en filmtheaters. Na de vertoning vindt een vraaggesprek plaats met de zaal, wat doorgaans veel emoties losmaakt bij de aanwezigen.

De documentaire wordt 4 mei uitgezonden op televisie en is vanaf 6 april ook in de winkel verkrijgbaar, samen met een nieuw boek dat De Jonge over het onderwerp schreef.