Een nieuwe verhaallijn die zondag in de BNN hitserie Smeris wordt geïntroduceerd, is geïnspireerd op de affaire rond Joris Demmink. 

Dat heeft producent Pieter Kuijpers zaterdag bekendgemaakt.

In de serie krijgen de Brabantse rechercheurs Theo (Jeroen van Koningsbrugge) en Willem (Dennis van de Ven) te maken met een officier van justitie (gespeeld door acteur Peter Drost) die door schimmige daden gechanteerd kan worden.

Voormalig topambtenaar Demmink, tot 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, is bij herhaling beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens. 

"De serie is vaak 'larger than life', maar de basis is wel de keiharde realiteit", stelt Kuijpers. Het tweede seizoen speelt zich af in de wereld van de vrouwenhandel.

"Er zitten een paar snoeiharde scènes in waar wij geen woord van hebben verzonnen. Dat zijn allemaal verhalen die vrouwen die daadwerkelijk in de gedwongen prostitutie hebben gezeten ons hebben verteld."

Kritiek

Ook de verhaallijn rond het op Demmink geïnspireerde personage bevat een zekere mate van maatschappijkritiek. "De kans dat de onderste steen ooit boven komt in die affaire is klein", denkt Kuijpers. 

"Maar het prikkelde ons wel: want wat kan er gebeuren als een hoge pief bij justitie chantabel is? Dan is de ellende niet te overzien. Het kwaad dat een slimme crimineel in zo'n situatie kan aanrichten, is enorm."

De eerste aflevering van het tweede seizoen werd door meer dan een miljoen mensen gezien. De tweede aflevering is zondagavond te zien op NPO3.