De dramaserie Outlander draait om een prille romance. De serie met scifi-elementen is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon, waarin het liefdesspel een belangrijke rol heeft. 

"Dat hebben we vanaf het begin omarmd", zegt producent Ron Moore, de maker van de serie, in gesprek met NU.nl. 

"We hebben het een onderdeel van het verhaal gemaakt. We laten niet zomaar wat naakte mensen zien", legt de Amerikaanse producent uit.

Bij iedere scène maakt hij een afweging. "We vragen ons af: waarom laten we het zien, waar gaat dit over en hoe komt dit het verhaal ten goede?"

Outlander gaat over Claire Randall, een Engelse verpleegster, die samen met haar man net na de Tweede Wereldoorlog op huwelijksreis gaat. Ze verdwijnt op mysterieuze wijze en maakt een tijdreis naar het Schotland van 1743. Daar ontmoet ze een Schotse strijder aan wie ze wordt uitgehuwelijkt en op wie ze ook verliefd wordt. 

Naakt 

De Ierse actrice Caitriona Balfe speelt de rol van Claire. Ze begon haar carrière als model.

"Het is nog niet zo dat ik zo op mijn gemak ben dat ik naakt rondhang op de set, maar ik ben ook geen tiener meer", vertelt Claire. 

"Ik heb hiervoor een hele carrière gehad en ik denk dat als je ouder wordt, je ook een stuk zekerder wordt van jezelf. Ik speel een vrouw die niet bang is voor haar seksualiteit en dat is heel belangrijk."

Balfe heeft niet het gevoel dat haar personage wordt neergezet als een lustobject. "We spelen heel erg met het feit dat het gelijkwaardige personen zijn en dat het een gelijkwaardige blik op de beide lichamen geeft." In de serie komt ook het nodige mannelijk naakt voorbij. 

Geschenk

Het succes van de serie heeft de actrice geen windeieren gelegd. Ze heeft een rol in de nieuwe film Money Monster van Jodie Foster naast George Clooney en Julia Roberts.

"De serie is aan alle kanten een geschenk." 

Sam Heughan

Haar Schotse vlam wordt in Outlander gespeeld door de Schotse acteur Sam Heughan. Hij begon zijn carrière als theateracteur.

"Ik denk dat het echt helpt. Iedere aflevering gebeurt er iets anders en je moet jezelf in ieder scenario kunnen gooien", vertelt hij over zijn rol. 

Fans

De boeken van Gabaldon kennen een grote fanbase. De twee acteurs waren zich daar niet zo van bewust tijdens de audities voor het programma. "Door die naïviteit kon ik met weinig verwachtingen aan het project beginnen", vertelt de 35-jarige Balfe. 

"Toen ik voor het eerst hoorde dat er zoveel fans van de boeken zijn, vond ik dat heel eng", zegt Heughan. "Net als met Game of Thrones en The Hobbit is er een bepaalde verwachting van hoe het eruit ziet. Dat probeer ik te vergeten. Ik probeer terug te gaan naar de basis en mezelf af te vragen wie mijn personage is."

Producent Moore maakte furore als scenarist en producent van Star Trek: The Next Generation. Outlander wordt veelal omschreven als een serie en boek voor vrouwen maar dat maakt volgens de producent niet veel uit.

"Fans zijn fans. Ze beginnen bij dezelfde plek en dat is liefde voor het materiaal en de personage." 

De serie is vanaf 5 april via HBO on Demand te zien en vanaf 9 april elke donderdag om 21:00 uur bij HBO.