De oudste filmregisseur ter wereld, de Portugees Manoel de Oliveira, is donderdag overleden. 

De uit Porto afkomstige filmmaker en in zijn jonge jaren ook Formule-1 coureur werd 106 jaar, meldde het Portugese persbureau Lusa.

In zijn loopbaan van negentig jaar maakte hij in totaal meer dan dertig films en won daarmee verschillende prijzen op filmfestivals. 

Zijn eerste werk, een stomme film over de de rivier de Douro in het noorden van Portugal stamt uit 1931. Het was de eerste in een hele reeks documentaires.

Kritiek

In 1942 kwam zijn eerste lange film uit. Het melodrama Aniki-Bobo over straatkinderen in zijn geboortestad, werd bestempeld als immoreel en werd een commerciële flop.

Mede door de dictatuur en gebrek aan financiële steun besloot De Oliveira voorlopig geen films meer te maken. Hij wijdde zich aan het maken van port op het landgoed dat zijn vrouw had geërfd. In de jaren vijftig en zestig maakte hij nog enkele documentaires. 

Succes

Begin jaren zeventig kwam zijn filmcarrière echt op stoom. Met O passado e o presente (Het verleden en het heden) uit 1972 kwam een reeks van ongeveer dertig films op gang. Een van zijn bekendste werken is Vale abraão (Aan de oever van de rivier, 1993), een film die gaat over een vrouw die zich niet gelukkig voelt in het huwelijk en overspel pleegt.

Zijn laatste lange film, Gebo et l'Lombre, verscheen in 2012. In 2014 startte De Oliviera op hoge leeftijd nog met een nieuw filmproject.