Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Entertainment in Beeld

Martijn Fischer voelt zich kwetsbaar bij premiére Bloed, Zweet en Tranen

Hoofdrolspeler Martijn Fischer is zenuwachtig voor de première van de Hazesfilm Bloed, Zweet en Tranen. Het is zijn eerste hoofdrol in een film. "Je gooit zo'n film de wereld in, dat geeft toch wel een kwetsbaar gevoel", vertelt hij aan NU.nl.
Door NU.nl/Maartje Willems

"Het voordeel is dat ik nu gewoon in de zaal kan gaan zitten, ik hoef niet zelf te spelen", gaat hij verder. Fischer is in het drama te zien als volkszanger André Hazes.

Collega-acteur Fedja van Huêt vindt dat Fischer zich geen zorgen hoeft te maken. "Hij moet gewoon achterover leunen en genieten van het zijn succes. Ik hoor alleen maar heel goede reacties."

De doorgewinterde filmster vindt de première maandagavond desalniettemin ook spannend. "Het is toch altijd een toneelstukje wat je opvoert, maar ik heb er een heel goed gevoel over."

Intiem

Fischer speelde Hazes eerder al in de musical Zij gelooft in mij. "Het is een andere manier van spelen", vertelt hij over de filmrol. "In een musical moet je de achterste rij halen en voor een film moet je veel intiemer spelen. Je moet de emotie zo eerlijk mogelijk spelen en daar moet je zuiver mee omspringen."

Regisseur Diederick Koopal, die scoorde met zijn debuut De Marathon, moest wel af en toe de rem zetten op Fischer. "Dan zette ik groots in en dan zei Diederick: dat mag wel wat meer ingetogen."

In Bloed, Zweet en Tranen wordt het leven van André Hazes verteld in drie fases: zijn jeugd, zijn doorbraak in de jaren tachtig en zijn moeizame laatste maanden in 2004.

De Hazes uit de jaren tachtig was nieuw terrein voor Fischer. "Die André had een heel andere energie”, vertelt hij. “Dat was een nieuw aspect voor mij aan het personage, waardoor het nog interessanter werd om hem te spelen. Het was wel ingewikkeld om een goed bloesje te vinden in mijn maat", grapt de 47-jarige acteur.

Video: Trailer Bloed, Zweet en Tranen

Permanentje

Van Huêt is te zien als Tim Griek, Hazes' manager in de jaren tachtig. Ook hij heeft een wild permanentje in de film. "Dat is wel even schrikken, ja", zegt hij over de eerste keer dat hij de pruik onder ogen kreeg. Van Huêt wilde een eigen interpretatie geven van het bestaande personage.

"Ik heb natuurlijk wel mijn huiswerk gedaan", aldus de acteur. Toch is hij niet heel diep in het leven van de muzikant en producent gedoken. "Het is een film over de vriendschap die tussen Griek en Hazes is ontstaan en dat vond ik het belangrijkst."

Voor Van Huêt was de film minder bekend terrein dan voor de doorgewinterde Hazes-connaisseur Fischer. "Die rol zit hem als een jas. Dat maakt het voor mij veel makkelijker om mijn rol te spelen", vertelt hij. "Als je tegenspeler een rol zo goed neerzet, dan hoef ik eigenlijk niets meer te doen."

De nabestaanden van Griek zagen de film al en zijn enthousiast. "Daarmee heb ik het grootste compliment al binnen."


Lees meer over:

Fedja van HuêtMartijn Fischer

Aanbevolen artikelen