De Amerikaanse actrice Shailene Woodley noemt het tragisch dat het aantal vrouwelijke hoofdrollen in Hollywood films het afgelopen jaar is gedaald. "Veel filmmaatschappijen durven het 'risico' gewoon niet te nemen."

Dit zegt de actrice in gesprek NU.nl.

De actrice refereert aan Internationale Vrouwendag, die dit jaar op 8 maart plaatsvond. "Ik vind het eigenlijk belachelijk dat deze dag überhaupt bestaat. We hebben toch ook geen internationale mannendag? Eigenlijk is het zonde dat hier anno 2015 nog zoveel over gesproken moet worden. Kom op, vrouwen zijn de helft van de populatie."

Uit een onlangs verschenen rapport van het Centre for the Study of Women in Television and Film blijkt dat vrouwen steeds minder op de voorgrond te zien zijn in Hollywood.

Ook krijgen vrouwen steeds vaker traditionele, in-actieve en ondersteunende rollen aangeboden. In 2014 vormden vrouwen 12 procent van de hoofdrollen. Dit is een daling van 3 procent ten opzichte van 2013.

Hoofdrol

Woodley is één van de weinige vrouwen die momenteel op de voorgrond spelen in een grote Hollywoodproductie: Insurgent, de tweede verfilming van de boekentrilogie van Veronica Roth. "Ik vind het fantastisch dat er nu steeds meer films komen waarin vrouwen een sleutelrol spelen, waarin hun kracht en moed wordt getoond."

Volgens de actrice (bekend van rollen in onder andere The Fault in Our Stars en The Spectacular Now) zijn er al kleine stapjes in de goede richting gezet, maar zijn er meer goede scripts nodig en filmstudio’s die de stap aandurven.

"De filmwereld wordt veelal gerund door mannen en ik denk dat het de financiële angst is die heerst. Ik kijk graag naar sterke mannen in films, willen zij dan geen stoere, badass vrouwen zien?"

Lees hier het interview dat NU.nl had met de cast van Insurgent