Actrice Shailene Woodley noemt het succes van de Divergent-trilogie het gekste wat haar ooit is overkomen. "Ik voel me nog steeds geen onderdeel van Hollywood, al zeggen velen dat ik dat wel ben. Het is zo vreemd."

Dit zegt de actrice tegen NU.nl.

"Journalisten van over heel de wereld komen naar me toe om te praten over mijn werk. Hoe raar is dat? Maar ik probeer heel nuchter te blijven. Als ik straks thuiskom gaat de make-up af, doe ik comfortabele kleding aan en plof ik met mijn vrienden op de bank."

Woodley (The Descendants, The Fault in Our Stars) speelt de hoofdrol in de nieuwe film Insurgent, een verhaal dat gebaseerd is op het tweede deel van de succesvolle boekentrilogie van Veronica Roth. De film gaat over een autoritaire toekomstige maatschappij die onderverdeeld is in verschillende klassen. De filmreeks, waarin onder meer Kate Winslet, Naomi Watts, Ansel Elgort, Miles Teller en Theo James te zien zijn, richt zich op de tienerdoelgroep.

Divergent

In de eerste film (Divergent, 2014) komen de verschillen klassen aan bod waaruit jongeren op hun zestiende mogen kiezen. Een soort Cito-toets zoekt uit voor welke 'factie' ze het meest voor geschikt zijn: Oprechtheid, Vriendschap, Onverschrokkenheid, Zelfverloochening of Eruditie.

Hoofdpersoon Tris (Woodley) komt er tijdens de test achter dat ze 'Divergent' (afwijkend) is, waardoor ze qua persoonlijkheid bij alle facties zou kunnen horen. Dit zorgt voor een groot dilemma omdat de groepen haar als bedreiging zien.

In Insurgent woedt een oorlog tussen de facties. De 'slimme' groep Eruditie wil de macht over het land. In de andere facties heerst hierdoor verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Tris kiest ervoor om te vechten en brengt daarmee haar eigen leven en dat van anderen regelmatig in gevaar.

Bekijk de trailer:
Bekijk de trailer:

Jongeren als helden

Futuristische films waarin jongeren moeten vechten en voor lastige keuzes komen te staan zijn met populaire verhalenreeksen als Twilight, The Hunger Games en The Maze Runner helemaal van deze tijd, zo vinden regisseurs Doug Wick en Lucy Fisher.

"Voor jongeren van deze generatie kan de wereld best wel overweldigend zijn. We leven in een prestatiemaatschappij, alles gaat zo tegenwoordig zo snel", aldus Wick. "Met Insurgent hebben we een film geprobeerd te maken die dat kan uitdrukken, die jongeren misschien wel kan helpen angsten te overwinnen", vult zijn vrouw Fisher hem aan.

Anders ingebeeld

De 26-jarige schrijfster Veronica Roth, die de trilogie tijdens haar tienerjaren schreef, is tevreden met de uiteindelijk vormgeving van de film. "Natuurlijk zijn er altijd bepaalde scènes die je in de hoofd anders had ingebeeld, maar uiteindelijk hebben de acteurs het verhaal en vooral de personages fantastisch verwoord."

Roth, die van jongs af aan al groot fan is van de Harry Potter-boekenreeks, begon op 11-jarige leeftijd met schrijven. De Divergent-trilogie was het tweede verhaal dat ze ooit helemaal had afgemaakt. "Mijn verwachtingen waren laag. Ik had nooit gedacht dit verhaal überhaupt verkocht zou worden, laat staan dat de trilogie verfilmd werd. Het is bijna onrealistisch wat er gebeurd is."

Groter budget

Waar Divergent (die wereldwijd bijna 300 miljoen dollar opbracht) het in Nederland niet bijzonder goed deed, kreeg de filmreeks in Amerika een enorme groep aanhangers. Voor Insurgent was het budget dan ook een stuk groter, vertelt acteur Theo James, die personage Four speelt in het verhaal. "We konden ineens meer actiescènes maken met special effects, wat ik echt fantastisch vond."

De acteur voelde de druk om na Divergent ook het tweede deel van de film goed neer te zetten. "Je wil alles nog beter en groter maken. De verwachtingen van het publiek zijn ook een stuk hoger."

'Hollywood is nep'

James probeert vooral nuchter te blijven onder zijn werk. "Door Hollywood kun je opgeslokt raken in een wereld waarin roddelen, uiterlijk, imago en dure kleding het allerbelangrijkst lijken. Ik zie acteren gewoon als mijn werk, en ik ben er heilig van overtuigd dat het niet je leven hoeft te zijn. Uiteindelijk moet je je realiseren dat het allemaal nep is. De echte wereld werkt niet zo."

The Fault in Our Stars-acteur Ansel Elgort (personage Caleb in het verhaal) is het met James eens. De acteur heeft het afgelopen jaar best wat films laten schieten, omdat het verhaal hem niet aansprak. "Uiteindelijk moet je alleen maar projecten aannemen waar je honderd procent achter staat, ook al loop je nog zoveel geld mis. Artiesten die gedreven worden door geld zijn wat mij betreft vergiftigd."

Ook de andere jonge castleden proberen nuchter te blijven onder hun nieuwe Hollywoodlevens. "Dit jaar werd ik voor het eerst uitgenodigd voor Madonna's afterparty na de Oscars, zegt Miles Teller (personage Peter in de film.) "Alle grote beroemdheden waren daar en ik liep er gewoon tussen. Het blijft zo vreemd". "Ik probeer er nog steeds achter te komen wat Hollywood nou precies inhoudt", vult Woodley hem aan.

Insurgent draait vanaf woensdag 18 maart in de Nederlandse bioscopen