Gooi Short CircuitRoboCop, Pinokkio en de Zuid-Afrikaanse rap/rave-formatie Die Antwoord in een blender en je krijgt… Ja, wat eigenlijk?

Chappie is de derde film van Neill Blomkamp. De Zuid-Afrikaan gooide in 2009 hoge ogen met District 9, een film waarin aliens zuchten onder een sciencefictionversie van de Apartheid.

Elysium uit 2013 - óók sciencefiction en óók maatschappelijk betrokken - was minder goed. Toch kijkt ook ondergetekende uit naar de Alien-film die Blomkamp onlangs aangekondigde.

Chappie doet visueel vaak denken aan District 9, maar het is vooral de ontregelende geest van Die Antwoord die in deze robotfilm rondwaart. Bandleden Yo-Landi Vi$$er en Ninja maken stoere rap, maar drijven er ook de spot mee. Ze zijn lelijk en cool, kinderlijk én agressief. En vooral raar en ongrijpbaar: en dat is Chappie ook.

Konijnenoren

Johannesburg, de toekomst. In de sloppenwijken en ruïnes van de stad schuilen nog steeds gewelddadige bendes, maar de politie begint er grip op te krijgen dankzij de vecht-droids van Teravaal Robotics. Uitvinder Deon Wilson (Dev Patel) gaat zelfs nog een stapje verder. Hij creëert een robot die zelfstandig kan denken, leren en voelen: Chappie.

Wanneer Chappie 'geboren' wordt, weet hij nog van niets. Hij is net een kleuter met schattige metalen konijnenoren. Wanneer Ninja en Yo-Landi hem in handen krijgen maken ze natuurlijk gretig misbruik van zijn naïviteit. Ze programmeren de robot tot 'the illest gangster on the block', een 'bad boy', 'the indestructible gangster number one'.

'Schepper'

Dat levert een hilarisch serie scènes op waarin de robot mensen van hun luxe auto’s berooft en ondertussen 'Give back to daddy!' krijst. Yo-Landi met een roze machinepistool en een T-shirt met de tekst ‘Who need tits?’ zien rondrennen, is natuurlijk ook een bron van vermaak, net als de opgefokte maar niet bijster snuggere tattookoning Ninja.

Maar Chappie zit ook vol momenten die je tenen doen krullen op een manier die niet zo aangenaam is. Sigourney Weaver in een zeldzaam slecht geacteerd rol als bitse baas, bijvoorbeeld, of Hugh Jackman in een idiote korte kakibroek. Of een krampachtige poging om Chappie's 'Schepper' voor quasireligieuze vragen te stellen…

Het zwarte schaap

Veel plotwendingen slaan nergens op. Waarom zou de directrice van Teravaal Robotics niet geïnteresseerd zijn in de nieuwe uitvinding van haar meest succesvolle medewerker? Waarom roept Deon in de finale dat bewustzijn niet kunstmatig over te planten is, terwijl dat precies is wat hij heeft gedaan? Het is nota bene de premisse van de film.

Chappie bewijst dat Blomkamp zijn talloze inspiratiebronnen op een originele manier weet te combineren, de robotica ziet er mooi uit en de finale knalt, maar film is ook vaak kinderachtig, pretentieus en ronduit lachwekkend. Chappie is niet het zwarte schaap uit het kinderboek waaruit Yo-Landi hem voorleest, maar wel erg onevenwichtig.

Te zien in 76 zalen.

BEOORDELING