De Nederlandse regisseur Jens Rijsdijk wordt woensdagmiddag gehuld door de gemeente Roosendaal. De filmmaker won afgelopen zondag in Los Angeles de wereldfinale van het 48 Hour Filmproject. 

Zijn filmpjeThese Dirty Words werd gekozen uit 4500 bijdragen uit 125 landen.

Burgemeester Jacques Niederer ontvangt de gelauwerde inwoner van zijn stad om vier uur met alle egards op het stadhuis. Rijsdijk is de jongste regisseur ooit die is uitgeroepen tot winnaar van de internationale finale van het project. De tiener studeert aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam.

Nederland was het tweede achtereenvolgende jaar de grote winnaar op de wereldfinale van het 48 Hour Filmproject. In de romantische komedie These Dirty Words, met in de hoofdrollen Koert-Jan de Bruijn, Liza Sips en Sandra de Zwart, kibbelt een stelletje over de literaire waarde van een doktersroman. Ondertussen komen de hoofdpersonages in het boek tot leven. De Zwart werd ook bekroond als beste actrice.

Twee dagen

Het idee van het 48 Hour Filmproject is dat een korte film binnen een tijdsbestek van twee dagen wordt gemaakt. These Dirty Words won in augustus al de landelijke 48 Hour-competitie. 

Juryvoorzitter Martin van Waardenberg stelde toen 'het ongelooflijk te vinden dat deze film in twee dagen is gemaakt: het voelt alsof er jaren aan gewerkt. Over jaren herinner ik me deze film nog'.