De opnames van het vierde seizoen van Dokter Tinus zijn dinsdag begonnen in Woudrichem. De cast is ververst met acteur Job Bovelander, die in de komische dramaserie de rol van loodgieterszoon Gijs de Groot overneemt.

SBS6 heeft voor het najaar veertien nieuwe afleveringen van Dokter Tinus besteld. "Die leveren we graag. De komende vijf maanden zijn we onder de pannen", zegt hoofdrolspeler Thom Hoffman, die de eerste draaidag vrijaf heeft om zijn 58e verjaardag te kunnen vieren. "De cast begint vandaag met de scènes zonder mij."

Hoffman vertelt dat acteur Ludwig Bindervoet in het vierde seizoen niet terugkeert als zoon van klusjesman annex restauranthouder. "Ludwig kiest ervoor een andere weg te gaan en toneelstukken te gaan doen. Job Bovelander neemt de rol van Berts zoon over. Hij is uitgebreid getest en er unaniem uitgerold", vertelt Hoffman.

Huwelijksaanzoek

De wereldvreemde plattelandsdokter Martinus Elsenbosch belandt in het nieuwe seizoen weer in allerlei idiote situaties, kondigt Hoffman aan. "Juf Lisa en de dokter wonen samen tegen wil en dank en gaan nog al onhandig om met hun kindje, wat leidt tot korzelige en vreemde situaties."

De acteur licht een tipje van de sluier op van het nieuwe seizoen. Hij noemt in zijn opsomming een huwelijksaanzoek, een scheiding en vertelt dat dokter Tinus een levensreddende hersenoperatie gaat uitvoeren bij een van de bekende bewoners van het dorp Wourkem. "We gaan de schedel lichten van een van de hoofdpersonages, wie zeg ik niet."

Lees ook: Thom Hoffman vindt succesvolle Dokter Tinus vooral tijdloos

Dokter Tinus is een Nederlandse bewerking van de populaire Engelse serie Doc Martin. "De schrijvers uit Engeland hebben ons weer verrast met bijzondere verhaallijnen. Het is ongelooflijk knap hoe ze elke relatie weer een nieuwe dimensie of absurdistische wending geven", complimenteert Thom de scriptschrijvers.

"Dat wrange, komische van de Engelse humor zal de kijker herkennen. De vertalers doen hun uiterste best om de scherpe Engelse humor te behouden. Twaalf afleveringen lang houden we vast aan het Engelse origineel. Daarnaast zijn er twee Nederlandse afleveringen bijgeschreven. Dan blijkt hoe moeilijk die stijl is."

Wanhoop

Veel draaidagen zijn dit komende seizoen binnen in de tv-studio, waar Hoffman met zijn tegenspeelster Jennifer Hoffman de interieurscènes van de dokterspraktijk en -woning opneemt.

"Tinus en Lisa hebben nogal wat te stellen met de baby. De serie verschuift daarom iets meer naar de huiselijke sfeer van dit vreemde, onnatuurlijke drietal. Er wordt echt iets nieuws van ons als acteurs gevraagd. Het wordt minder dorps en meer een huwelijkscomedie in een intieme sfeer, met navenant toenemende wanhoop en agressie."

Verjaardag

Thom Hoffman viert dinsdag zijn verjaardag thuis in Amsterdam. Op de vraag hoe zijn personage Martinus zou vieren dat hij een jaartje ouder is, antwoordt de acteur: "In zijn eentje uiteraard, in staat van ontkenning. Het wordt een compleet verprutste dag en hij probeert zo weinig mogelijk mensen te zien waar hij zich aan kan ergeren", zegt hij. 

"Waarschijnlijk eet hij een droog ei en gaat hij zijn klok repareren. Dat doet hij trouwens regelmatig in de serie om zijn vingers soepel te houden, voor het chirurgische werk dat hij blijft ambiëren en waarvoor hij volgens mij ooit weer terugkeert naar Amsterdam. Dat gegeven blijft als een bom onder de relatie van Tinus en Lisa liggen."