Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Star Trek-acteur Leonard Nimoy (83) overleden

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy is vrijdagochtend (plaatselijke tijd) in zijn woning in Los Angeles overleden op 83-jarige leeftijd. Hij werd wereldberoemd als Mister Spock in de serie Star Trek.
Door NU.nl/ANP

Dat bevestigt zijn weduwe aan New York Times.

De acteur overleed aan COPD,  een chronisch obstructieve longziekte. Eerder deze week werd hij al in het ziekenhuis opgenomen vanwege pijn op zijn borst.

Nimoy speelde de half-Vulcan (half buitenaards en half menselijk) Mister Spock in de eerste serie van Star Trek (1966-1969). Hij kreeg drie Emmy Awards voor die rol.

Nimoy leende daarna zijn stem vervolgens in de animatieserie Star Trek: The Animated Series en was in de jaren negentig te zien in twee afleveringen van Star Trek: The Next Generation. De acteur keerde meest recent nog terug in 2013, in de film Star Trek: Into Darkness.

Leonard Nimoy (83) overleden

Boeken

De acteur speelde in talloze producties, schreef boeken en regisseerde een aantal films. Ook maakte hij muziek en was hij fotograaf.

Hij kreeg onder meer bekendheid als de melkboer Tevje in de musical Fiddler on the Roof, in Nederland bekend als Anatevka. Van 1969 tot 1971 speelde hij de spion Paris in de populaire tv-serie Mission Impossible.

Sinds de jaren tachtig werd Nimoy gefascineerd door zijn Joodse achtergrond. Hij produceerde en had een belangrijke rol in Never Forget (1991), een tv-film die was gebaseerd op het verhaal van een overlevende van de Jodenvervolging die een proces aanspande tegen een ontkenner van de Holocaust. Ook publiceerde hij een fotoboek over het vrouwelijke aspect van God.

Nimoy publiceerde twee autobiografieën: I am not Spock (1977) en I am Spock (1995). In het eerste boek wilde hij laten zien dat hijzelf niet met Spock samenviel. In het tweede erkende hij dat zijn rol tot een veel grotere vereenzelviging tussen Mister Spock en hemzelf had geleid dan hij had aangenomen. Over bepaalde zaken ging hij nadenken op een manier waarop hij zonder de rol niet was gekomen.

Video: Leonard Nimoy overleden

Reactie Shatner

Acteur William Shatner, die als Captain Kirk in Star Trek te zien was, laat in een eerste reactie weten dat hij "van Nimoy hield als een broer. We zullen allemaal zijn humor missen, zijn talent en zijn liefdevolle karakter."

Reactie Obama

De Amerikaanse president Obama heeft een officiële reactie gegeven op het overlijden van Nimoy. "Lang voordat nerdy cool was, was daar Leonard Nimoy", laat de president weten.

Obama benadrukt dat de acteur zijn leven lang een liefhebber was geweest van de kunsten, van menselijkheid en van wetenschap. "En natuurlijk was hij Spock. Hij was cool, een man van de ratio, met grote oren en veel gezond verstand. Hij was de kern van de optimistische visie van Star Trek op de toekomst van het menselijk ras. Ik hield van Spock", aldus Obama. 

In 2007 had ik de kans om Leonard te ontmoeten. Het was niet meer dan logisch om hem te begroeten op de wijze van de Vulcans (een fictief buitenaards ras uit Star Trek - red.)."

Reacties Hollywood

Behalve Shatner betuigen meerdere Hollywoodsterren via Twitter hun medeleven. Tom Hanks: "Leonard Nimoy was meer dan Mr. Spock, maar Mr. Spock was een cadeau voor ons allemaal." 

"Mijn hart is gevuld met droefenis. Een prachtige ster is van ons weggevallen. Leonard Nimoy je geest zal nog lang bij ons zijn", aldus Zoe Saldana, die in 2009 in een Star Trek-film speelde. Acteur Jason Alexander, die ook een rolletje had in Star Trek, betuigt eveneens zijn medeleven. "Ik zal Leonard Nimoy missen. Hij heeft ons een prachtig cadeau gegeven dat nog jaren mee kan. Een goede ziel en een lieve man, rust zacht." 

"Hij speelde een rol zoals niemand anders dat had gekund. Hij was een erg getalenteerde schrijver, acteur, regisseur en een hele lieve en fijne man. Rust zacht", aldus Larry King.

Aanbevolen artikelen