Kate Hudson en James Franco zijn goed volk, al doen hun personages soms domme dingen en hebben die ook iets teveel naar MacGyver gekeken.

MacGyver - voor wie na 1992 geboren is - was een Amerikaanse televisieserie over een ontzettend handige ex-spion.

Hoe hachelijk de situatie ook werd, Angus MacGyver wist zich er altijd uit te redden met wat gevonden voorwerpen, een reepje plakband en zijn Zwitserse zakmes.

Geen idee of Marcus Sakey daaraan gedacht heeft toen hij het boek schreef waarop deze film gebaseerd is, maar de finale van Good People doet er sterk aan denken. Tom (James Franco) en Anna (Kate Hudson) beginnen als onschuldige Amerikanen in Londen, maar de huisnijverheid van het koppel blijkt uiteindelijk bijzonder dodelijk.

220.000 pond

Niet dat je veel medelijden hoeft te hebben met hun slachtoffers: dat zijn dealers in vloeibare heroïne. In het begin van de film zie je al hoe één van hen zijn maat genadeloos overhoop knalt voor een koffer vol dope en een tas met 220.000 pond. De dader - die ook niet lang blijft leven - is niemand minder dan… de onderbuurman van Tom en Anna.

Het sympathieke stel zit in geldnood, dus wanneer ze in het huis van de dode buurman die £ 220.000 vinden, is de verleiding groot. Te groot. En dat levert ze problemen op met de sadistische crimineel Jack Witkowski (Sam Spruell) en een ijskoude Franse dealer (Omar Sy). Politie-inspecteur Halden (Tom Wilkinson) had ze nog zó gewaarschuwd!

Sushi Night

'This could be really, really bad money.' Aardig aan Good People is, dat scenarist Kelly Masterson (Before the Devil Knows You’re Dead, Snowpiercer) en de Deense regisseur Henrik Genz de tijd nemen om de premisse geloofwaardig te maken. De meeste mensen zouden immers ook niet zo maar besluiten tot het achteroverdrukken van drugsgeld.

En dus overleggen Tom en Anna uitgebreid, zoals jonge stellen doen, alvorens natuurlijk tóch te zwichten voor het geld. Franco en Hudson doen het leuk: Tom en Anna bouwen samen een leventje op, delen hun zorgen en verheugen zich op ‘Sushi Night’. Voordat ze in de problemen raken, ben je die twee al aardig gaan vinden.

Territoriale instincten

Veel verrassingen of originaliteit biedt de film niet, maar Good People is redelijk spannend en onderhoudend. Er zitten wel wat missers in het script. Dat Anna het geld nodig heeft voor een IVF behandeling is onnodig sentimenteel en cliché. Net als het gegeven dat Insp. Halden zich in de zaak vastbijt omdat zijn dochter aan de drugs gestorven is.

De slechteriken zijn ook clichématig - vooral Omar Sy (Intouchables) is met zijn sik, accent en lange monologen niet bepaald sterk - maar zij zijn er natuurlijk alleen maar om in de finale bloedig kennis te maken met het spijkerpistool, de cirkelzaag en de territoriale instincten van het jong stel. Goed volk, maar kom niet aan hun liefdesnestje!

Te zien in 15 zalen.

BEOORDELING