Will Smith belazert de kluit in Focus, maar de film die dat oplevert is noch grappig, noch vreselijk inventief.

Focus, daar gaat het om in deze film over een vingervlugge con artist. Zorg dat ze naar je rechterhand kijken en haal ondertussen met je linkerhand ongezien hun zakken leeg.

De hoofdrollen in Focus zouden aanvankelijk gespeeld worden door Ryan Gosling en Emma Stone. Later werden ook Brad Pitt, Ben Affleck en Kirsten Stewart genoemd.

Misschien waren al die uitgelekte namen ook maar afleidingsmanoeuvres, want - hocus pocus! - daar verschijnen opeens Will Smith en Margot Robbie ten tonele. Goed, wat hebben Glenn Ficarra en John Requa, de makers van I Love You Phillip Morris en Crazy, Stupid, Love, verder nog in hun mouwen verstopt?

Vingervlug

Nicky (Will Smith) is een zeer succesvolle zwendelaar. Hij werkt met een groot team en of het nu gaat om vingervlug zakken rollen op straat of het behendig manipuleren van een goklustige Aziatische miljonair tijdens een American football wedstrijd: hij maakt er een indrukwekkend kunststukje van.

Jess Barrett (Margot Robbie) is een jonge oplichtster die eigenlijk nog maar net komt kijken. Ze is zéér onder de indruk van Nicky en zijn vakmanschap. Helaas dumpt hij haar meteen na die football-klus: 'Job is over. You did great.' Drie jaar later ontmoeten de twee oplichters elkaar weer in de wereld van het Formule 1-racen. Zou hij soms…? Zou zij…?

Video

Mooi glas

Kort samengevat: Focus probeert de kijker drie keer te foppen met steeds langere en uitgebreidere misleidingen. Dat lukt niet. Je doorziet het spel. De eindeloze serie scènes waarin de twee in dure restaurants en chique hotels een diep gesprek voeren bij een mooi glas rode wijn of in bed, sust je nét niet voldoende in slaap.

'I have changed', zegt Nicky tegen het einde. Zou het? Werkelijk? Dat de makers geprobeerd hebben de hoofdpersoon een soort karakterontwikkeling mee te geven is natuurlijk ook zo voorstelbaar als wat. De grote ‘surprise twist’ hebben ze in het begin zelf al weggegeven door er veel te nadrukkelijk naar te hinten.

Pitspoes

Focus wordt geafficheerd als een romantische komedie, maar er valt heel weinig te lachen. De meeste grapjes komen van Adrian Martinez, die de rol speelt van Nicky’s dikke en smoezelige side-kick. Margot Robbie lacht er nogal overdreven om. Geen pokerface; ze moet ook al heel veel moeite doen om iets van chemie met Smith te faken.

Waarom zou je eigenlijk sympathie voelen voor Nicky? Hij is een arrogante kwast die je voortdurend, zélfs wanneer je denkt zijn kwetsbare kant te zien, loopt te manipuleren. Jess wordt bij de Formule 1-races een pitspoes genoemd, en dat is helaas precies wat ze is. Sexy garderobe, nauwelijks persoonlijkheid: alweer een afleidingsmanoeuvre.

Te zien in 102 zalen. 

BEOORDELING