Pruikenmaker en make-up-artiest Sjoerd Didden is zaterdag op 54-jarige leeftijd overleden. Zijn dood is woensdagochtend gemeld in rouwadvertenties in de ochtendkranten.

Didden was vanaf midden jaren tachtig werkzaam als pruikenmaker voor Nederlandse films (zoals Oscarwinnaar Antonia), televisieseries als Baantjer en Waltz en theatermusicals.

Hij verzorgde de pruiken en make-up van talloze grote producties van Joop van den Ende, zoals The Wiz en Saturday Night Fever. Ook werkte Didden voor het Nationale Toneel en maakte hij een levensgrote pop van schrijver Louis Couperus voor het gelijknamige museum in Den Haag.

Zwartboek

Didden leverde de afgelopen dertig jaar grote bijdragen aan een aantal belangrijke Nederlandse films. Hij werkte onder meer mee aan Zwartboek van Paul Verhoeven en Suzy Q van Martin Koolhoven en verzorgde de make-up-effecten voor horrortitels als De Johnsons en Amsterdamned van regisseur Dick Maas. “Dag Sjoerd - die ouwe boven kan best een nieuwe pruik gebruiken..”, twitterde hij dinsdagavond als afscheidsgroet.

In een In Memoriam op de website van horrormagazine Schokkend Nieuws citeert redacteur Phil van Tongeren uit een oud interview met Didden, die zijn eigen vak als 'rommelen aan de keukentafel' bestempelde.

Amsterdamned

Maar tegelijkertijd nam de pruiken- en make-up-artiest zijn werk bloedserieus. “Ik ben nu met een hand bezig”, vertelde hij op de set van Amsterdamned ooit. “Daar word je dus gek van. Wie het ook ontworpen heeft - persoonlijk geloof ik nergens in - het is heel knap. Dat halen wij mensen niet, voorlopig.”