Actrice Thekla Reuten is verheugd om weer in meerdere Nederlandse films te spelen. "Ik heb Amsterdam het afgelopen jaar weer helemaal in mijn hart gesloten."

Dit zegt de actrice in een interview met L'Officiel.

De actrice was sinds haar internationale doorbraak in De Tweeling, ruim een decennium geleden, te zien in tientallen buitenlandse films en televisieseries. 

Ze speelde een bijrol in de Amerikaanse serie Lost, was te bewonderen naast George Clooney in The American en speelde op Nederlandse bodem onder andere in de hitserie Overspel. Vanaf juni 2015 is de actrice te zien in de nieuwe film De Reünie, de eerste verfilming van een boek van auteur Simone van der Vlugt. 

Intuïtie

Reuten kiest naar eigen zeggen haar meeste projecten op inhoud en intuïtie. "Taal of locatie is nooit echt een doorslaggevend criterium voor me. Maar het was wel een bewuste keuze om weer wat langer hier neer te strijken. Gelukkig kwamen er opeens allemaal dingen op mijn pad die ervoor zorgden dat dat ook kon."

De actrice noemt het geen groot verschil om Hollywood te verruilen voor een koude set in Amsterdam-Zuid. "Dat speelt voor mij eigenlijk geen rol. Wij Nederlanders worden in het buitenland niet voor niets de 'Mexicanen van Europa' genoemd. Wij zijn geen wufte diva's, maar harde werkers die niet zeuren als ze moeten buffelen."

Altijd onderweg

Het vaker kunnen zien van vrienden en familie bevalt de actrice goed. "Het is geweldig om zoveel internationale projecten te kunnen doen. Maar je bent toch heel vaak alleen met je koffer onderweg. Het gaat te ver om dat 'de prijs van de roem' te noemen. Maar elk beroep heeft zijn voor- en nadelen."

Volgens Reuten is er wel iets veranderd in het filmklimaat. "Er lijkt weer een nieuwe generatie makers opgestaan, met een heel eigen stem. Producenten die hun makers de ruimte geven en regisseurs die heel loyaal zijn aan hun medewerkers en elkaar wat gunnen. Ik vind dat heel mooi om te zien."

Benauwd

De actrice blijft haar Nederlandse werkzaamheden toch het liefst combineren met filmrollen over de grens. "Nederland is soms wat benauwd. We hebben een beetje samengeknepenbillenmentaliteit." Bovendien is het volgens Reuten tegenwoordig kinderlijk eenvoudig om audities te doen voor rollen aan de andere kant van de wereld.

"Toen ik vijftien jaar terug van de toneelschool kwam, moest je echt nog naar Londen of Hollywood als je auditie wilde doen voor een buitenlandse rol. Nu vragen ze om zelf een filmpje te maken met je iPhone en die op te sturen."