Het Utrechtse trio Job, Joris en Marieke heeft zondagnacht geen Oscar in de wacht gesleept voor beste korte animatie. Het trio moest het afleggen tegen het filmpje Feast van studio Disney.

Winnaar Feast vertelt het verhaal van een hondje dat zich door het leven heen eet.

''Heel jammer dat we hebben verloren, maar we komen terug", zo reageerden de Nederlanders makers Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw. ''Het was voor ons al bizar om genomineerd te zijn en om dit feest van de uitreiking hier in Los Angeles mee te maken’’, zei Roggeveen namens het drietal.

Over de winnende film zei Roggeveen dat die met een team gemaakt is van vijftig personen, terwijl de Nederlanders dat met z'n drieën deden. Wel zei hij dat de film goed is gemaakt. Roggeveen noemde de animatiefilm er een "met een goede visie, maar wel wat middle of the road. Dat is een smaakverschil. Wij houden meer van een verhaal met een randje", zo sprak hij. 

Trailer - A Single Life

Nederlandse inzendingen

Het was voor de eerste maal in elf jaar tijd dat Nederland weer voor een Oscar was genomineerd. Het drietal was genomineerd voor hun filmpje A Single Life. De animatie, die twee minuten duurt, gaat over een vrouw die dankzij een mysterieuze single door haar eigen leven kan reizen.

Nederland won in 2001 wel een Oscar voor beste korte animatie, toen voor het filmpje Father and Daughter van Michael Dudok de Wit. De laatste keer dat Nederland een Oscar voor lange speelfilm won, was in 1998. Dat jaar won Karakter van Mike van Diem.