Fifty Shades of Grey-schrijfster E.L. James zou het script van de tweede verfilming zelf willen schrijven. Ze wil meer 'creatieve controle' uitoefenen.

Dat meldt Variety. Universal Pictures zou het idee eerst niet hebben goedgekeurd, maar is nu met James in gesprek over de mogelijkheden. 

Volgens bronnen loopt het maken van het geplande tweede deel van de Fifty Shades-trilogie veel vertraging op, omdat Universal en James veel discussie voeren over de details. 

Ruzie

Het ziet er volgens de website naar uit dat de samenstelling van de Fifty Shades-crew van de tweede film heel anders zal zijn. Regisseur Sam Taylor-Johnson en scriptschrijver Kelly Marcel zouden niet meer mee willen werken aan een tweede deel, omdat ze niet tot een overeenkomst met boekenschrijfster E.L. James zouden kunnen komen. 

James en Taylor-Johnson zouden zelfs ruziemaken. De schrijfster zou vinden dat Taylor-Johnson voor de verfilming te veel is afgeweken van het originele verhaal. De regisseur zou vinden dat de film meer moest zijn dan een reeks seksscenes.

Onderhandelingspositie

E.L. James heeft een behoorlijk sterke onderhandelingspositie. Ze heeft gewacht met het verkopen van de filmrechten totdat haar Fifty Shades-reeks een groot succes was en elke studio de trilogie wilde verfilmen.

Uiteindelijk sloot ze een deal met Universal waarin stond dat ze kon beslissen hoe Christian en Anastacia in de film zouden verschijnen. Ze mocht ook acteurs kiezen tijdens de audities en werd vernoemd als producent.

Een Universal-woordvoerder zegt tegen Variety dat er nog geen officiële besluiten zijn genomen. "De studio was altijd al van plan om met de schrijfster te gaan zitten nadat de film uitgebracht werd en de volgende stappen te bespreken. Dat is nog niet gebeurd."