Nederlandse film Zurich wint prijs op filmfestival Berlijn

De Nederlandse speelfilm Zurich is zaterdag op het Filmfestival van Berlijn bekroond met de CICAE Art Cinema Award. 

Deze prijs wordt jaarlijks op het festival uitgereikt door de koepelorganisatie van Europese arthousebioscopen. Dat heeft distributeur Cineart laten weten.

Zurich vertelt over Nina (zangeres Wende Snijders), een vrouw die om haar verleden te vergeten langs de snelwegen van Europa zwerft. Onderweg ontmoet ze de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias, maar ook tegen hem laat Nina niets los over haar verleden. De film is geregisseerd door Sacha Polak (Hemel).

De film draaide in Berlijn in één van de deelprogramma's en werd goed ontvangen door de internationale vakpers. De Nederlandse première is zondag in Eye in Amsterdam. Zurich is vanaf 19 februari door heel Nederland te zien.

Het is overigens niet de enige Nederlandse film die in Berlijn in de prijzen is gevallen. De jeugdfilm Nena, met Abbey Hoes en Gijs Blom, kreeg vrijdag al een speciale vermelding van de jury van de Glazen Beer, de prijs voor beste jeugdfilm.

Bekijk de trailer van Zurich:

Documentaire

De documentaire Giovanni en het waterballet van producent Astrid Bussink is zaterdag tijdens de Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn, gekozen tot de beste korte jeugdfilm. De film won de Generation Kplus Grand Prix. Dat maakte de producent zaterdag bekend.

In de film droomt de 10-jarige Giovanni ervan om als eerste jongen te mogen deelnemen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen. Maar omdat dat een typische meisjessport is, wordt hij vaak niet begrepen.

De film, die al eerder prijzen in de wacht sleepte, is een productie van het productiebedrijf Een van de jongens in samenwerking met de NCRV en wordt op 8 maart uitgezonden.

Gouden Beer

Op het 65e filmfestival van Berlijn is zaterdag de Iraanse film Taxi van Jafar Panahi als beste film bekroond met de filmprijs Gouden Beer.

Panahi staat erg kritisch tegenover het door ayatollahs gedomineerde regime in zijn land en is daarom in 2010 gevangen gezet. Taxi is de derde film die Panahi sindsdien naar het buitenland wist te smokkelen. In de film speelt hij een taxichauffeur die openhartige klanten rondrijdt.

De Gouden Beer werd uitgereikt aan een nichtje van Panahi, Hanna Saeidi, die tot tranen toe bewogen was. Ze speelt zelf mee in Taxi. Panahi's vrouw zat in de zaal.

Video: Gouden Beer voor Taxi

Zilveren Beren

Britten hebben de Zilveren Beren in Berlijn gewonnen. Het zijn Charlotte Rampling als beste actrice en Tom Courtenay als beste acteur, beiden voor hun rol in de film 45 Years van Andrew Haigh. Die film gaat over een huwelijk dat zich opmaakt voor een feestelijk jubileum, maar in problemen raakt door de mededeling van de Zwitserse autoriteiten dat het gaaf gebleven lijk van de vroegere vlam van de man in een gletsjer is teruggevonden, vijftig jaar na haar dood.

De Duitse film Victoria van regisseur Sebastian Schipper werd geëerd met een Zilveren Beer voor het beste camerawerk dat is verzet door de Noor Sturla Brandth Grovlen.

De grote juryprijs is naar de Chileense film El Club gegaan van Pablo Larraín. De film gaat over misbruik van kinderen door priesters. De prijs voor het beste draaiboek ging ook naar Chili. Film- en vooral documentairemaker Patricio Guzmán kreeg de prijs voor een documentaire over de bloedige geschiedenis van zijn land, La perla del botón (de parelknoop).

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie