De Franse acteur Roger Hanin is woensdag in Parijs overleden. Hanin werd 89 jaar en was in het buitenland vooral bekend als commissaris Navarro in de gelijknamige Franse tv-serie.

Hanin werd in 1925 in Frans-Algerije geboren als Roger Lévy en droeg later de achternaam van zijn moeder. Hij studeerde farmacie, toen hij als figurant aan een film meewerkte en besloot te gaan acteren. Hij kreeg rollen in films van onder anderen Jean-Luc Godard, Claude Chabrol en George Lautner.

Een hoofdrol kreeg hij in Le Grand Pardon uit 1981 van Alexandre Arcady. Hij speelde een patriarch van een Joodse Frans-Algerijnse misdaadclan die naar Frankrijk moest uitwijken.

Eind jaren tachtig brak hij door op de tv als Navarro. Het werden meer dan honderd afleveringen en die twintig jaar lang veel werden bekeken, aldus Franse media.

Onafhankelijkheid Algerije

Mede dankzij zijn rol als Raymond Bettoun in Le Grand Pardon werd Hanin een vooraanstaande figuur in de gemeenschap van de pieds-noirs, de Frans-Algerijnen die bij de onafhankelijkheid van Algerije moesten vluchten.

Hanin was ook een uitgesproken linkse acteur die nauwe banden had met de socialistische president François Mitterrand.