Heel Vlaanderen zit woensdagavond aan de buis gekluisterd. Na 27 jaar wordt in een reünie-aflevering van de hitserie Merlina onthuld wie Sardonis, de grote schurk uit de serie, nou eigenlijk was.

Dat meldt de VRT woensdag.

Het filmpje van de nog levende castleden van de serie, die vertelde over een onconventioneel detectivebureau, wordt vertoond in het VRT-programma van Bart Peeters en Siska Schoeters.

De rol van uitvinder Napoleon is voor de gelegenheid overgenomen door de Vlaamse acteur Adriaan van den Hoof. De oorspronkelijke acteur, Jan Reussens, overleed in 1991.

BRT

Merlina, waarin een groot aantal bekende Vlamingen uit die tijd gastrollen vertolkten, was tussen 1983 en 1988 te zien op de toenmalige BRT. Vooral de legendarische uitvindingen van Napoleon, zoals de parafix en de X-bril, staan in het geheugen van de Vlaamse en Nederlandse fans gegrift.

De grote schurk van het verhaal was de mysterieuze crimineel Sardonis. Maar zelfs in de laatste aflevering werd zijn identiteit niet onthuld. Na Merlina volgden nog twee series die zich afspeelden in het fictieve plaatsje Ravenburg: Postbus X en Interflix.

Merlina trok in die jaren wekelijks tussen de anderhalf en 2 miljoen kijkers. De serie was ook in Nederland zeer populair.