Filmrecensie: Kingsman: The Secret Service - Matthew Vaughn

Vrolijk en bloederig Brits spionnenavontuur met Colin Firth, Michael Caine en Samuel L. Jackson als slissende superschurk.

Kingsman: The Secret Service is gebaseerd op een stripverhaal van tekenaar Dave Gibbons en scenarist Mark Millar.

Bij die laatste naam moet de fans een lichtje opgaan, want regisseur Matthew Vaughn werkte eerder samen met Millar: in Kick-Ass, met Chloë Grace Moretz.

Het idee voor KIngsman schijnt zelfs ontstaan te zijn op de set van Kick-Ass. Vaughn en Millar delen een liefde voor oude spionagefilms, en dan vooral die van het type 'gentleman spy'. Kingsman doet denken aan 007 voordat hij hard en realistisch werd, of De Wrekers, de tv-serie uit de sixties met de stijlvolle John Steed en Emma Peel.

Spionnenelite

Eggsy (Taron Egerton) is echter wel de laatste die je van stijl en klasse zou verdenken: werkloos, laag opgeleid, vechtersbaas. Aan het begin van de film wordt hij gearresteerd wegens joyriding. Toch probeert top-spion Harry Hart (Colin Firth) uitgerekend hém te rekruteren voor The Kingsman, de elite van de spionnenelite.

De training verloopt moeizaam voor de gewone straatjongen. Maar Eggsy en de lieftallige Roxy (Sophie Cookson) schoppen het uiteindelijk wel zo ver, dat zij het mogen opnemen tegen Richmond Valentine (Samuel L. Jackson), een steenrijke eco-fanaat met een spraakgebrek, een petje en een duivels plan met sim-kaarten.

Gevechtsparaplu

'Give me a farfetched  theatrical plot any day,' aldus Harry. Moderne spionagefilms? 'Nowadays they're a little serious for my taste.' Duidelijk, dat hoeft je van Kingsman dus niet te verwachten. De plot, Harry en zijn gevechtsparaplu, de dodelijke moordenares zonder benen: het is allemaal gemaakt met een dikke knipoog.

Goed om te onthouden want, vooral in de tweede helft is het geweld niet misselijk. Er vindt een heuse slachting plaats in een kerk. Kick-Ass riep ook al discussie op en Vaughn en Millar lijken vastbesloten hun reputatie voor stripachtige geweld eer aan te doen. Aanstootgevend? Muah, het is eerder wat kinderlijk.

Manners maketh man

Vaughn maakte behalve Kick-Ass ook nog het verrassend goede X-Men: First Class. Daarin bewees hij wel weg te weten met films die zwaar op visuals en speciale effecten leunen en ondertussen toch de personages recht te doen. In Kingsman lukt dat iets minder. De film heeft een lange aanloop nodig. De personages blijven plat.

Uiteindelijk komt het gelukkig wel goed met deze film - Firth, Jackson, Mark Strong en Michael Cain zijn altijd leuk om naar te kijken en het verhaal is onderhoudend - maar Kingsman is een stuk minder origineel en gewaagd dan de makers zelf schijnen te denken.

Te zien in 101 zalen.

BEOORDELING

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie