James McAvoy vindt teveel elitaire acteurs schadelijk voor maatschappij

Acteur James McAvoy vindt dat een teveel aan elitaire acteurs schadelijk kan zijn voor de maatschappij.

Dat zegt de Atonement-acteur in een interview met The Herald of Scotland

McAvoy heeft zijn opleiding aan de toneelschool betaald door te werken bij een bakker. Hij wil het succes van acteurs die aan privéscholen studeerden niet bekritiseren, maar maakt zich zorgen dat het geen goed beeld geeft van het huidige Engeland.

"Als we over dit onderwerp praten moeten we erg duidelijk zijn", zegt McAvoy. "Er zijn een hoop elitaire acteurs, die naar een kostschool of iets dergelijks zijn geweest. Zij voelen zich in een hoek gedreven door deze discussie, maar niemand heeft iets tegen een acteur van een rijkere afkomst die het goed doet in de acteerwereld."

Kansen

De acteur maakt zich zorgen dat mensen uit verschillende welstandsklassen niet echt dezelfde kansen krijgen om te werken in de kunst- en acteerwereld. "Dit wordt een nog groter probleem in de toekomst, over vijf tot tien jaar."

Hij noemt de trend dat steeds meer elitaire acteurs het vak betreden "behoorlijk eng". "Wanneer een klein deel van de maatschappij alle kunst maakt, dan staat de cultuur niet meer voor iedereen, maar slechts voor een klein deel. Dat is natuurlijk niet eerlijk en het is schadelijk voor de maatschappij."

Cumberbatch

De discussie over elitaire acteurs werd aangewakkerd door het feit dat de voor een Oscar genomineerde acteurs Benedict Cumberbatch en Eddie Redmayne allebei van een privéschool komen. Cumberbatch komt van Harrow en Redmayne heeft les gehad op Eton. 

Ze zijn overigens niet de enigen. Ook Rosamund Pike, Tom Hiddleston, Dominic West, Carey Mulligan en Emily Blunt komen van privéscholen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie