Perkamentus-acteur stopt met theater vanwege vergeetachtigheid

Acteur Michael Gambon, bekend van zijn rol als Perkamentus in de Harry Potter-filmreeks, gaat stoppen met zijn theaterrollen. Hij heeft steeds meer moeite met het onthouden van zijn tekst.

Dat vertelt Gambon in een interview met The Sunday Times.

Hij kondigde zijn 'pensioen' als theateracteur aan in de krant. De 74-jarige acteur onthult dat het leren van scripts hem steeds meer tijd kost en dat hij de teksten ook weer snel vergeet. "Het is verschrikkelijk om toe te moeten geven, maar het lukt me gewoon niet meer." 

"Het breekt mijn hart. Als ik mijn tekst voor me heb kost het me eeuwig om het uit mijn hoofd te leren. Ik word er bang van", aldus Gambon.

Oortjes

De acteur gaf al toe dat hij recentelijk oortjes gebruikte, zodat iemand zijn tekst kon voorzeggen. Zes maanden geleden realiseerde hij zich dat zijn vergeetachtigheid zo opvallend werd dat het tijd was om te stoppen met zijn theatercarrière.

"Er was een meisje dat mijn tekst voorlas", vertelt Gambon. "En na een uur dacht ik, dit kan zo echt niet. Je kan niet in het theater optreden, roepend en rennend, terwijl iemand anders je je tekst voorleest."

Geen alzheimer

De 74-jarige acteur wijt zijn vergeetachtigheid aan zijn leeftijd. Hij was eerst bang dat het Alzheimer zou zijn, maar doktoren zeggen dat het daar niet aan ligt. 

Dit is niet de eerste keer dat Gambon moeite heeft met zijn geheugen. In 2009 is hij twee keer naar het ziekenhuis gebracht voor paniekaanvallen vanwege de stress die hij had, omdat hij zijn tekst vergat tijdens repetities van het Nationaal Theater.

Gambon zal nooit meer op het podium staan, maar gaat wel door met zijn film- en televisiecarrière, waar de stress om het vergeten van tekst een stuk lager ligt.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie