Het Amerikaanse coming of age-epos Boyhood is bij de BAFTA Awards uitgeroepen tot beste film van het afgelopen jaar. 

In het Londense Royal Opera House kreeg de complete groep van Boyhood de award uit handen van Tom Cruise.

Voor Boyhood was het sowieso een succesvolle avond. Regisseur Richard Linklater werd uitgeroepen voor de beste regisseur terwijl actrice Patricia Aquette een beeldje kreeg voor de beste vrouwelijke bijrol.

Boyhood toont het opgroeien van de jongen Mason (Ellar Coltrane) van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Linklater en zijn acteurs kwamen over een periode van twaalf jaar elke zomer een paar weken bij elkaar om nieuwe scenes te draaien, zodat Mason en zijn ouders (Ethan Hawke en Patricia Arquette) in de film daadwerkelijk ouder worden.

Het epos werd eerder al door recensenten in Amerika uitgeroepen tot beste film van het jaar en geldt als grote kanshebber bij de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Video: Boyhood wint Bafta voor beste film

Julianne Moore

Julianne Moore is uitgeroepen tot beste vrouwelijke hoofdrolspeelster. De Amerikaanse kreeg de prijs voor haar rol in Still Alice, de verfilming van het gelijknamige boek.

Moore had de nodige concurrentie. Ze nam het onder meer op tegen Felicity Jones (The Theory of Everything), Reese Witherspoon (Wild) en Rasmund Pike (Gone Girl).

Na afloop van de ceremonie gaf Moore toe bloednerveus te zijn. "Mijn stem ging steeds omhoog omdat ik zo nerveus was. Ik wilde mijn moeder, oma en overgrootouders bedanken omdat die allemaal uit Schotland komen. Dat is belangrijk voor me", aldus de actrice.

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne kreeg een BAFTA Award gekregen voor zijn rol als wetenschapper Stephen Hawking in The Theory of Everything

Redmayne was dolgelukkig met zijn prijs. "Mijn slechtste avond was ooit tijdens de BAFTA's en dit jaar is het de beste avond ooit", zei hij.

Redmayne moest eerder een BAFTA-uitreiking laten schieten omdat hij een voedselvergiftiging had opgelopen. Met zijn uitverkiezing wist Redmayne een paar geduchte concurrenten voor te blijven. Niemand minder dan Benedict Cumberbacht (The Imitation Game), Jake Gyllenhaal (Nightcrawler), Michael Keaton (Birdman) en Ralph Fiennes (The Grand Budapest Hotel) waren de andere genomineerden.

The Theory of Everything is een verfilming van het boek Travelling to Infinity: My life with Stephen, waarin Jane Hawking vertelt over haar huwelijk met de aan een rolstoel gekluisterde Britse wetenschapper.

The Grand Budapest Hotel 

Ook The Grand Budapest Hotel sleepte meerdere prijzen in de wacht. De film van Regisseur Wes Anderson kreeg onder meer de prijs voor het meest originele script en origineelste muziek. Ook voor beste kostuums en voor de beste make-up werd The Grand Budapest Hotel bekroond.

Andere films die een BAFTA Award kregen, waren onder meer Birdman (cinematografie), The Lego Movie (beste animatie) en Ida (beste niet Engelstalige film). Jack O'Connell werd uitgeroepen tot grootste talent van het afgelopen jaar.