Regisseur Paul Verhoeven heeft een grote filmscène uit zijn nieuwe thriller Elle geschrapt vanwege de aangescherpte regels wat betreft het draaien van films in Parijs.

De Nederlander zou voor de film, die hij momenteel opneemt in Frankrijk, een grote scène draaien op het hoofdbureau van de politie van de Franse hoofdstad. Maar hij heeft besloten hiervan af te zien na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo.

Het stadsbestuur van Parijs maakte eerder deze week bekend voor onbepaalde tijd het opnemen van actiefilms te verbieden. Dit om te voorkomen dat acteurs verkleed als agenten een terroristisch doelwit zouden kunnen worden. Ook wil de gemeente burgers geen extra reden geven voor paniek, doordat ze tijdens een filmopname heel veel politie op straat zien.

Wraak

Elle is de eerste speelfilm die de 76-jarige Verhoeven draait in negen jaar tijd. In 2006 ging zijn oorlogsfilm Zwartboek in première. Elle vertelt over een zakenvrouw die wraak wil nemen op haar verkrachter. De hoofdrollen worden gespeeld door Isabelle Huppert en Anne Consigny, vooral bekend van de serie Les Revenants.

Behalve Elle werkt Verhoeven in Frankrijk ook aan het project Crusades, dat hij eerder in Hollywood ontwikkelde. De film, die nu mogelijk een televisieserie wordt, vertelt over een dief die in de middeleeuwen een wonder veinst en daarna door de paus wordt aangesteld als leider van een kruistocht.