De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad gaat een film over Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 het tweede seizoen van het programma Arab Idol won, maken. 

Dat heeft Abu-Assad vrijdag laten weten.

De nu 24-jarige Assaf reisde vanuit de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het programma. De reis kostte hem twee dagen om door alle controles bij de grens heen te komen. Daardoor was hij te laat voor de audities van het programma.

Daarom begon Assaf in de lobby van het hotel te zingen, waarna hij alsnog auditie mocht doen. Uiteindelijk won de zanger in de finale met het lied Ali al-keffiyeh, dat wordt beschouwd als het officieuze Palestijnse volkslied.

Zijn overwinning kreeg heel veel internationale media-aandacht: hij werd 'de stem' genoemd die de Palestijnen normaal niet hebben. Vlak na zijn overwinning werd de zanger door de Verenigde Naties gevraagd ambassadeur te worden voor UNRWA, de organisatie die zich inzet voor Palestijnse vluchtelingen.

Positief verhaal

Regisseur Abu-Assad draait de film op de Westelijke Jordaanoever met Palestijnse acteurs. “Het script schreef zichzelf en de financiering kwam heel snel rond”, laat hij weten. “Men heeft hier behoefte aan het horen van een positief verhaal.” De opnames duren tot eind maart.

Abu-Assad kreeg de afgelopen jaren twee maal een Oscarnominaties, voor zijn Palestijnse films Omar en Paradise Now. Hij werkt verder onder meer aan een Nederlandstalig project over Willem van Oranje.