Topvrouw Amy Pascal legt haar functie in het bestuur van Sony Pictures Entertainment neer. Ze blijft nog wel bij het bedrijf verbonden en begint er een productiebedrijf.

Dat laat Sony donderdag weten.

De carrièreswitch van Pascal volgt op een grote hack bij het bedrijf. De cybercriminelen wisten veel gegevens buit te maken, waaronder mailwisselingen van Pascal met anderen.

Een uitgelekte mail van Sony onthulde onder andere de woordenwisseling tussen producer Scott Rudin en vicevoorzitter Amy Pascal. "Angelina Jolie is een minimaal getalenteerd en verwend nest. Deze vrouw is krankzinnig en heeft een enorme ego", schreef Rudin. Pascal stemde daarmee in.

Verandering

Volgens Pascal en Sony heeft het vertrek van de topvrouw niets te maken met de ophef die destijds ontstond. De partijen zouden al een tijd hebben gesproken over een verandering in de carrière van Pascal.

"Ik heb bijna mijn hele carrière bij Sony Pictures gewerkt", vertelt Pascal in een verklaring. "Ik ben er klaar voor om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb lang over deze stap nagedacht."

Video: Sony-topvrouw weg uit leiding bedrijf

Machtige vrouw

Pascal stond bekend als een van de machtigste vrouwen van Hollywood. Ze begon haar carrière bij Columbia Pictures in 1998, waar ze onder andere de film Groundhog Day ontwikkelde. Ze groeide door tot vicevoorzitter bij Sony Pictures in 2006.

Toen de cyberaanvallen - die vermoedelijk waren uitgevoerd als wraak voor de omstreden film The Interview - het Japanse bedrijf overvielen, raakte Pascal haar reputatie als machtige vrouw kwijt.