Je hebt sf-actiefilms, je hebt space-opera´s en dan heb je ook nog krankjorume space-operettes als Jupiter Ascending

George Lucas beklaagde er zich vorige week nog over: ‘A lot of movies you see today are circus movies.’ Hij zei het tijdens het Sundance Film Festival.

Oom George heeft natuurlijk boter op zijn hoofd, maar zijn uitspraken zijn wel perfect van toepassing op Jupiter Ascending. ‘More circus than substance.’

Andy en Lana (voorheen Larry) Wachowksi waren in 1999 baanbrekend met The Matrix. Dat ze driftig leentjebuur speelden bij vooral anime en Aziatische actiefilms was ze meteen vergeven. Dat ze sindsdien geen enkele goede film meer maakten is moeilijker te verkroppen.

Verwarrende verwikkelingen

Haar vader was een sterrenkundige die pardoes door Russische gangsters werd neergeknald. Haar moeder beviel van haar op een containerschip in de Atlantische Oceaan. Nu staat Jupiter Jones (Mila Kunis) iedere ochtend om 4:45 uur op om toiletten te schrobben in Chicago.  Maar… Jupiter is ‘destined for great things.’

Want nét op het moment dat ze haar eicellen wil verkopen (!) doen enkele als artsen vermomde aliens (!!) een aanslag op Jupiters leven. Ze wordt gelukkig net op tijd gered door Caine (Channing Tatum), een buitenaardse super-soldaat die haar meevoert naar een verre planeet voor nog veel meer verwarrende verwikkelingen.

Intergalactische erfeniskwestie

Kort en goed: arme, eenvoudige Jupiter blijkt verwant te zijn aan de buitengewoon machtige Abrasax-familie en ze is terechtgekomen in een soort intergalactische versie van een ruzie over de erfenis. Er is geregeld geen touw aan vast te knopen. Het is in elk geval geen kwestie die De Rijdende Rechter even snel zal oplossen.

Vooral Balem Abrasax (Eddie Redmayne) is een akelig portret. ‘Your Earth is a very small part of a very large industry,’ fluistert de planetaire superkapitalist gemeen. ‘Your planet is a farm.’ Ongelofelijk dat dit de dezelfde Redmayne is, die een Oscar-nominatie op zak heeft voor zijn rol als Stephen Hawking in The Theory of Everything.

Lasers, latex en lulkoek

Elke poging tot humor strandt in Jupiter Ascending. Er is geen greintje chemie tussen Kunis en Tatum. Mila loopt er bij alsof ze onderweg naar de manege verdwaald is in een op hol geslagen computerspel. Een rustpuntje? Snel! We stoppen er nog even een explosie in of een alien in die er uitziet als de Indiase olifantengod Ganesh.

Waarom? Omdat het kan! De visual effects-mensen toveren weliswaar indrukwekkende beelden op het doek, maar de Wachowskis leven vooral hun fetisj uit voor lasers, latex en halfgare lulkoek. Zonder aansprekende personages of spannend scenario er alleen de cgi om opgewonden van te raken.

Te zien in 72 zalen.

BEOORDELING