Het aardige derde museumavontuur vindt in Londen plaats, maar is desondanks een herhaling van zetten. Met Ben Stiller en Robin Williams.

In de eerste Night at the Museum (2006) zag suppoost Larry Daley (Ben Stiller) tot zijn schrik hoe in het New Yorkse Museum of Natural History museumstukken ’s nachts tot leven kwamen door de werking van een magisch Egyptisch tablet. In het vervolg, Battle Of Smithsonian (2009) gebeurde in wezen hetzelfde, maar dan in het Smithsonian.

Het origineel harkte wereldwijd 575 miljoen dollar binnen; deel 2 minder, maar toch nog ruim 400 miljoen dollar. En dus werd de hele museum-cast weer gestrikt voor deel 3, The Secret of the Tomb, waarin exact hetzelfde gebeurt als in beide voorgangers: museum op stelten, dit keer in Londen. Wat wel weer gelegenheid biedt tot het introduceren van nieuwe personages.

Planetarium

Maar voor de actie naar Londen wordt verplaatst begint de film – na een proloog in Egypte - in het vertrouwde Museum of Natural History te New York, waar Larry als ‘hoofd special effects’ ’s avonds het nieuwe planetarium mag openen, inclusief tot leven gekomen museumstukken. Dat gaat goed, tot het fout gaat: het magische tablet verliest zijn glans en daarmee zijn magie en de museumstukken slaan op hol.

De enige oplossing is – zoals dat gaat in komedies - de meest omslachtige: het tablet plus faraozoon Ahkmenrah (Rami Malek) naar Londen verschepen, waar hij zijn ouders om raad kan vragen.

Larry en zijn tienerzoon gaan mee, maar er blijken ook wat verstekelingen meegereisd te zijn. En als het Londens Museum ’s nachts tot leven komt begint het hele spel weer opnieuw, van achtervolgingen tot museumstukken die aan de moderne tijd moeten wennen.

Pissende aap

Maar net als het magische tablet heeft ook de filmserie zijn glans en daarmee zijn magie verloren. De achtervolgingen worden sleets en zelfs die voortdurend pissende aap (die niet eens genitaliën heeft) lukt het niet het stof van de grappen te plassen.

Gelukkig zorgen nieuwe personages (Rebel Wilson als suppoost, Dan Stevens als Sir Lancelot) voor een frisse wind, net als een geestige cameo van een zingende steracteur.

M.C. Escher

Tevens is er een originele achtervolging in een M.C. Escher-tekening en een bizarre dialoog over godsdienst en joden - genoeg voor een handvol amusante en absurde scènes.

Maar nu zowel Robin Williams (in de vaste rol van Teddy Roosevelt) als Mickey Rooney niet meer onder de levenden zijn is het hoog tijd de Night at the Museum-trilogie zelf in het museum bij te zetten. Tenzij het Rijksmuseum in deel 4 de plaats van handeling wordt.