Vrolijke familiefilm over een 8-jarige jongen die een broertje wil. Maar hij heeft twee moeders en geen vader. Met Jelka van Houten en Georgina Verbaan.

Nederlandse jeugdfilms willen nog wel eens uitdraaien op probleemfilms, waarin pubers met sores van echtscheidingen tot pesten worden opgezadeld.

Dat je over problemen ook een vrolijke film kan maken bewijst Jack bestelt een broertje, waarin de Jack uit de titel voortvarend op zoek gaat naar een geschikte zaaddonor voor zijn lesbische moeders.

Enig kind Jack (Matsen Montsma) had namelijk zo gehoopt dat hij een broertje zou krijgen voor zijn achtste verjaardag, maar helaas: hij krijgt een konijn, dat Broer Konijn wordt gedoopt.

Zijn beide moeders Lea (Georgina Verbaan) en Sanne (Jelka van Houten) leggen hem uit dat het niet zo simpel ligt: voor een baby heb je een man nodig die zijn ‘willies’ in een vrouw stopt.

Willie-donor

Daar laat Jack, die zichzelf graag Superjack noemt, zich niet door uit het veld slaan: hij gaat zelf op zoek naar ‘willies’ met zijn Willie-app. Al snel heeft hij contact gelegd met een willige willie-donor, al kijkt die natuurlijk vreemd op wanneer er een achtjarig op de afspraak verschijnt. De zoektocht naar zaaddonoren levert een avontuurlijke rondgang langs vreemde types op.

Het aardige van de film is dat dit geen kinderlokkers of andere viespeuken zijn (behalve dat een van hen veel winden laat) maar vrolijke snoeshanen.

Ze wordt met overgave gespeeld door Rick Paul van Mulligen, Tygo Gernandt, Patrick Stoof en Gijs Naber. Terwijl de volwassenen zich behoorlijk kinderlijk gedragen blijven Jack en zijn vriendin Harry (Yenthe Bos) juist heel naturel, wat prima werkt.

Bommetje

Ondertussen doet badjuffrouw Sanne aan de lijn (want Jack dacht dat ze vanwege haar buikje zwanger was) terwijl Lea haar zangcarrière uit het slop probeert te trekken door mee te doen aan een variatie op Sterren Springen.

Dat BN’ers in deze spelshow een bommetje in een zwembad moeten maken is vast een subtiele verwijzing naar het BOM-moederschap, want Jack bestelt een broertje zit vol met dergelijke kleine grapjes.

Propvol problemen maar luchtig

Je kan de film hooguit verwijten dat hij propvol zit, met behalve de zoektocht van Jack ook nog zijlijntjes over pesten, puberliefde, angst voor het diepe bad en eetproblemen, maar het zorgt er wel voor dat de film afwisselend blijft.

En ondanks al die problemen blijft hij luchtig: probeer maar eens niet te lachen wanneer Jelka van Houten Jacks natte konijnenorenmuts droog föhnt. 

Te zien in 118 zalen